Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Как Русия смята да спази споразумението на ОПЕК+

Придържането към споразумението в рамките на картела и неговите съюзници ще се следи по нов метод

Как Русия смята да спази споразумението на ОПЕК+

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) страна променя начина, по който намалява производството на петрол, пише Bloomberg в свой анализ.

През това тримесечие на Русия – един от архитектите на споразумението за намаляване на производството на петрол между ОПЕК и нейните партньори, ще бъде позволено да изключи вид лек петрол, наречен кондензат, от данните за производството, които представя пред групата. Картелът винаги е изключвал кондензатите от производствените обеми на страните си членки, така че не беше правилно те да бъдат включени в тези на останалите членки от групата ОПЕК.

Това би трябвало да помогне на Русия по отношение прилагането на споразумението, което не успя да направи през 2019 г. на фона на общото производство на петрол и кондензат, което достигна постсъветски рекорд. Придържането към споразумението не беше пълно в Русия, а „Роснефт“ посочи, че то противоречи на руските интереси. 

Какво е кондензатът?

Кондензатите са въглеводороди, които под земята са под формата на газ, но след това се кондензират в течност, когато достигнат земната повърхност. Те обикновено се стабилизират, преди да бъдат транспортирани, чрез отстраняване на останали газове и много леки течности. След това те могат да бъдат смесени с петрол и преработени за производството на нефтохимикали или други горива с по-висока стойност, както и изнесени на външни пазари.

Още по темата

Защо руските кондензати досега сега се изключват от целите на ОПЕК+?

Производството на кондензат в Русия нараства, тъй като най-големите газови производители в страната, "Газпром" и "Новатек", установиха дейност на нови полета и увеличиха производството на съществуващите. Това е част от стратегията на страната да насърчи износа на природния газ, които се транспортира по газопроводи, и на втечнен природен газ (LNG), който се пренася чрез специално модулирани танкери, към Европа и Азия. 

„Това нарастващо производство оказва натиск върху руското изпълнение на споразумението в рамките на ОПЕК+“, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак през ноември. Страната твърди, че нейният кондензат, който представлява 7-8% от общото производство на петрол, трябва да бъде изключен от целите на ОПЕК+ за намаляване на производството, защото останалите страни в картела също не го включват. ОПЕК се съгласи и по време на заседанието си през декември позволи на всички съюзници извън картела да изключат кондензата от производствените си данни.

Ще помогне ли това на Русия да се справи с целите на ОПЕК+?

Според Министерството на енергетиката на страната това ще ѝ помогне да се справи с целите. Изключвайки кондензатите, производството на Русия през декември се сви с 234 хил. барела на ден спрямо производствените нива само на петрола от октомври 2018 г., посочи правителството в изявление. Това е по-голямо намаление от договореното в споразумението на ОПЕК+. Ако кондензата се добави, цифрата би надвишила производствената цел на страната със 72 хил. барела на ден.

Русия не успя да изпълни изцяло сделката си с ОПЕК през по-голямата част от 2019 г., като растежът на кондензата беше само една от причините, посочени от правителството. На декемврийската среща на ОПЕК + Новак заяви, че изключването на кондензата не трябва да се приема като вратичка, която позволява на Русия да изпомпва повече петрол, като страната все още иска да се придържа към споразумението. 

Съгласно новата сделка, която беше удължена до март, Русия пое ангажимент да задълбочи намаляването на производството си с около 300 хил. барела на ден спрямо нивата от октомври 2018 г.

Как пазарите ще знаят дали Русия се придържа към споразумението?

Изключването на кондензата ще направи по-трудно следенето на руското изпълнение на споразумението в рамките на ОПЕК+. По-рано руските петролни наблюдатели, включително Bloomberg, изчислиха производството на страната и придържането ѝ към сделката, използвайки подробни данни от подразделението ЦДУ-ТЕК към руското енергийно министерство. Тези цифри обаче не отчитат разделянето между кондензата и суровия петрол.

Министерството обеща да предостави пазарните данни, свързани с новата сделка. И все пак през декември институцията не разкри пряко производствените цифри за суровия петрол и кондензата, а само увеличението или намаляването на продукцията за всеки сорт. Отделно Новак посочи на репортерите изходните данни за октомври 2018 г., спрямо които се измерват тези промени.

Този хаос от данни позволява на наблюдателите на петролните пазари да знаят следното: През октомври 2018 г. Русия е изпомпвала 10.6 млн. барела на ден суров петрол и 795 хил. барела на ден кондензат според информацията на Новак. Към декември 2019 г. производство на суров петрол е намаляло с 234 хил. барела на ден от това ниво, а продукцията на кондензата се е повишила с 58 хил. барела на ден.

Необходими ли са тогава данните на ЦДУ-ТЕК?

Не съвсем. Настоящата сделка за намаляване на продукцията ще се прилага през първото тримесечие на 2020 г. ОПЕК + ще вземе решение за бъдещето на споразумението в началото на март. Ако сделката бъде разширена след това и включва само производството на суров петрол, познаването на данните за общото производство на петрол в Русия все още е полезно за по-широкото разбиране на нейната петролна индустрия.

Още новини и анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
3
 
1
преди 2 месеца
Как ще спазва споразумението Никак .........

Още от Други
Заразените с коронавирус в света вече са над 1 млн. души*