Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Какво спечели и какво изгуби възобновяемата енергия през 2020 г.?

Въпреки удара, който глобалната енергетика понесе от разпространението на коронавируса, прогнозите за чиста енергия остават ясно оптимистични

Какво спечели и какво изгуби възобновяемата енергия през 2020 г.?

Снимка: Pixabay

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е вече история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

Делът на възобновяемата енергия продължава да нараства по целия свят през тази година, в контраст с резкия спад, предизвикан от кризата с Covid-19 в много други сегменти на енергийния сектор, като въглищата, природния газ и петрола.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква добавените през тази година нови мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да достигнат почти 200 гигавата. Ръстът, който би представлявал около 90% от увеличението на общия глобален енергиен капацитет през 2020 г., се ръководи от вятърната, слънчевата и хидроенергията.

МАЕ прогнозира нарастване на вятърната и соларната енергия с близо 30% както в САЩ, така и в Китай, където разработчиците на инсталации могат да се възползват от държавните стимули. 

Още по темата

Според агенцията Индия и Европейският съюз (ЕС) ще бъдат движещите сили на мащабното увеличение на ВЕИ мощностите с около 10 на сто през следващата година, най-големият ръст от 2015 г.

ВЕИ се противопоставя на затрудненията, причинени от разпространението на коронавируса, отчитайки силен растеж за сметка на изкопаемите горива, изтъкват от МАЕ.

И докато прогнозата на агенцията за следващата година изглежда все по-оптимистична, оценката ѝ за настоящата година също се подобрява.

През първите 10 месеца на годината Китай, Индия и ЕС увеличават изтъргувания капацитет на ВЕИ в глобален мащаб с 15 на сто спрямо същия период на 2019 г., нов рекорд, подчертаващ очакванията за засилващо се търсене на възобновяема енергия в средносрочен и дългосрочен план.

В същото време акциите на публичните производители на оборудване за ВЕИ сектора и разработчиците на проекти, свързани с чиста енергия, поскъпват на повечето основни фондови борси. До октомври акциите на компаниите за соларна енергия удвояват стойността си спрямо декември 2019 г.

Въпреки положителния тренд политиците по света все пак трябва да подкрепят инерцията при ВЕИ чрез политики за стимулиране на растежа. Според МАЕ приключването на програмите за подпомагане на ВЕИ сектора на някои пазари ще доведе до лек спад при добавянето на нов капацитет чиста енергия през 2022 г.

Ако бъдат взети мерки за допълнителна подкрепа на индустрията, МАЕ изчислява, че капацитетът на соларната и вятърна енергия ще се увеличи с 25% през 2022 г.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, изтъква, че ВЕИ са устойчиви на пандемията, но не така стоят нещата с политиките в глобален план.

„Правителствата могат да се справят с тези проблеми, за да помогнат за постигането на устойчиво възстановяване и да ускорят прехода към чиста енергия“, подчертава Бирол.

МАЕ очаква електричеството, генерирано от възобновяеми технологии, да се увеличи със 7% в световен мащаб през 2020 г., подкрепено от добавения нов капацитет.

Възобновяемата енергия представлява близо 90% от добавения нов енергиен капацитет по света през годината, като този растеж ще се ускори през 2021 г., прогнозира МАЕ.

По данни на Федералната комисия за енергийно регулиране (FERC) през първите девет месеца на годината възобновяемата енергия представлява около две трети (64,1%) от добавения нов капацитет в САЩ в размер на 16,8 гигавата.

Добавеният през летните месеци нов капацитет е в размер на 2976 мегавата, от които соларни мощности (1484 мегавата), вятърна енергия (1468 мегавата) и хидроенергия (24 мегавата).

Понастоящем делът на ВЕИ достига 23,3% от общия наличен инсталиран капацитет в САЩ срещу 20% за въглищата. Комбинирано вятърната и соларната енергия съставляват 13,3% от общия капацитет на страната, посочват от FERC.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
МВФ запази прогнозата си за растеж на световната икономика от 6% за 2021 г.