IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв дълг има Нуриел Рубини?

Финансистът губи облог от първата жена член на Съвета по икономическите въпроси към германския канцлер за това дали Гърция ще напусне еврозоната

14:02 | 16.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Беатрис ди Мауро.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Беатрис ди Мауро. Снимка: Ройтерс

Експертът по въпросите на дълга и задлъжнялостта Беатрис Ведер ди Мауро не може да събере само едно-единствено свое задължение – Нуриел Рубини й дължи една бутилка шампанско. Тя печели облог, който те са направили през 2012 г. за това дали Гърция ще напусне еврозоната. И до днес страната е част от състава на 17-членния валутен съюз, пише Bloomberg.

„Виждаме се от време на време“, казва тя за своя колега Рубини, с който участват често на международни конференции. „И когато се видим, винаги възкликваме – „Шампанско!“.“

От своя страна финансистът Рубини се кълне, че следващият път, когато се видят, той ще погаси задължението си.

Родената в Швейцария Ведер ди Мауро, е първата жена член на Съвета по икономически въпроси към германския канцлер.

Освен да съветва правителства, тя е член на борда на директорите на швейцарската банка UBS и на фармацевтичната компания Roche Holding. Tя е професор по икономика в Университета в Майнц, Германия, където преподава от 2001 г.

През 2009 г. бизнес фондацията Thomas Dehler Stiftung награждава Ведер ди Мауро, за значимостта на нейна статия, публикувана във вестника Frankfurter Allgemeine Zeitung, в която тя предлага план как да бъде ликвидирана банка като се сведат до минимум загубите на данъкоплатците.

Сега тя се е концентрирала върху това как да стабилизира еврозоната, чиято икономика леко изостана през третото тримесечие. Миналият месец тя напусна борда на директорите на производителят на стомана ThussenKrupp, за да се фокусира върху проучванията за създаване на фонд за обратно изкупуване на дълг и за емитирането на общи краткосрочни бонове.

Експертните й познания по финанси тя придобива от посещаването учебни курсове в Харвардския Университет в град Кеймбридж, щата Масачузетс. Заема експертни позиции в Световната банка и Международния валутен фонд в средата и края на 90-те години.

Всичко това й помага да се добере до петчленния Икономически съвет на германския канцлер през 2004 г., в чийто състав доминират мъжете. Там тя остава до 2012 г. и служи както на бившия канцлер Герхард Шрьодер, така и на Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още