IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е приносът на корпоративния свят към глобалното затопляне?

Необходими са допълнителни и по-амбициозни мерки от страна на компаниите, с които да се приведе всяко портфолио към целите на Парижкото споразумение

22:45 | 20.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поглеждайки към ръста на приходите и изплащанията на дивиденти на публичните компании, става ясно, че е необходимо тези дружества да преразгледат температурата на своето портфолио.

Политиците по света притискат инвеститорите да обърнат внимание на своите действия, като ги адаптират към Парижкото споразумение по климата, подписано през 2015 г., пише Ройтерс. 

Основната идея на Парижкото споразумение е да се ограничи покачването на глобалната температура под 2 градуса по Целзий, по възможност до 1,5 градуса по Целзий, за да се избегнат катастрофалните последици от затоплянето.

Авангардът на застрахователните и пенсионни фондове, много от които ще присъстват на форума в Давос през тази седмица, посочва, че съществува ново „температурно измерване“, което предоставя кратък преглед как техните инвестиции допринасят за изменението на климата.

Въпросната температурна оценка (или температурен рейтинг) представлява нов метод за количествено определяне на степента, която компаниите по света допринасят за повишаването на глобалната температура чрез своята дейност, посочват от организацията Arabesque на своя сайт.

Подобно измерване може да помогне на въпросните фондове да пренасочат своя капитал от силно замърсяващи сектори на световната икономика към по-екологосъобразни такива.

До момента температурният показател е приет само от шепа финансови институции по света, но неговата популярност расте.

„Има да се свърши още много работа по това, но е окуражаващо, че ние, като индустрия, сме принудени да отговорим на този въпрос относно температурното измерване“, споделя Марк Люис, ръководител по проучвания на устойчивостта в BNP Paribas Asset Management.

„Ако смятате, че преди сте можели да игнорирате климатичните промени, сега вече не можете да правите това“, добавя още той.

По отношение на изследването Франция води с общо 18 компании, в това число и застрахователят AXA, които разкриват своя „температурен рейтинг“ на част или на целите активи за 2018 г.

Британските регулатори посочиха, че могат да изискат от някои банки и застрахователни дружества да представят своите резултати от 2021 г. нататък в своите годишни стрес тестове.

Компанията за управление на активи Standard Life Aberdeen, германското дружество за презастраховане Munich Re, както и швейцарските Swiss Re и Zurich Insurance посочват пред Ройтерс, че обсъждат въвеждането на температурните оценки за своите активи.

Температурното оценяване е една от няколкото инициативи, ръководени от инвеститори и възникнали през последните години на фона на засилващия се политически натиск върху финансовата индустрия по отношение на климата.

Групата на институционалните инвеститори за климатичните промени, европейска организация, в която влизат предимно пенсионни фондове и дружества за управление на активи, с 30 трлн. евро общи налични активи под тяхното ръководство, започна подобна инициатива през май миналата година, за да открие начин, чрез който да следва целите на Парижкото споразумение.

След това беше обособен и „Съюзът на собствениците на активи с нулеви емисии“ по време на срещата на ООН за климата през септември. Групата, към която до момента са се присъединили 16 застрахователни компании и пенсионни фондове с комбинирани активи в размер на близо 4 трлн. долара, също обеща да приведе своите инвестиции към Парижкото споразумение.

Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
ми приноса е -5 в момента и вали снег, е те тва е "затоплянето" тоя преписвача оллигофрен ли е та не види, ама може и да е ве дееебба кат всич....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
"преразгледат температурата на своето портфолио". ----------------Както е казал народа: "Луд умора няма"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още