IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада ще се бори с въглеродните емисии със зелените облигации на кредитора RBC

От началото на годината глобалните продажби на зелени облигации са нараснали 68,3 млрд. долара в сравнение с 44,2 млрд. долара за същия период година по-рано

21:01 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канадската банка Royal Bank of Canada (RBC) ще предоставя заеми за петролни и газови компании, които се опитват да редуцират количеството емисии на въглероден диоксид, отделяни от тяхната производствена дейност, в рамките на наскоро създадената програма за зелени облигации, съобщава Bloomberg.

Най-голямата банка в страната не изключва компаниите за изкопаеми горива, споделя Линдзи Патрик, ръководител на отдела за устойчиво финансиране в RBC. 

Заемите за петролните и газови фирми могат да се използват за проекти като инфраструктура за улавяне на въглеродния диоксид.

Въпросните компании присъстват в рамката на кредитора макар по-големя част от заемите да са насочени към възобновяемата енергия и „зелените“ сгради.

Наличието на функциониращ пазар на зелени облигации (той има за цел да развие дълговите пазарите, така че да могат да играят роля при финансирането на проекти, които допринасят за устойчиво развитие – бел.ред.), който да е свързан не само със дейности, които обикновено се определят като зелени, но и за сериозните замърсители, преминаващи към по-чисти технологии, е от ключово значение за Канада. Това е така, защото петролните и газовите компании съставляват повече от 20% от националния износ и са най-големият източник на емисии на парникови газове, с 26% от общото им количество, сочат данни от доклад, изготвен от експертна група към правителството.

Изменението на климата също е потенциален източник на уязвимост за канадската финансова система, посочват от Канадската централна банка в своя годишен финансов преглед през изминалата седмица. Застрахователните компании се сблъскват с по-големи претенции поради екстремните метеорологични условия – изплащанията на щети по имущество и инфраструктура възлизат на 1,7 млрд. канадски долара годишно (1,26 млрд. долара) от 2008 г. до 2017 г. в сравнение с периода 1983 г. - 1992 г., когато размерът е достигал годишно 200 млн. канадски долара.

Промяната в климата може да повлияе и на банките и управителите на активи, които осъществяват инвестиции в сектори, които отделят огромни количества въглерод. Това е така, защото инвеститорите и потребителите се насочват към по-чист бизнес.

От началото на годината глобалните продажби на зелени облигации са нараснали 68,3 млрд. долара в сравнение с 44,2 млрд. долара за същия период година по-рано, сочат данните на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още