IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада спира допълнителните плащания за ЮНЕСКО заради приемането на палестинците

Страната ще продължи да изплаща единствено задължителната си годишна вноска, след като в понеделник САЩ спряха финансирането си за организацията

14:01 | 02.11.11 г.
Канада спира допълнителните плащания за ЮНЕСКО заради приемането на палестинците

Канада няма да увеличи финансовия си принос към ЮНЕСКО по повод възникналата необходимост от покриване на бюджетния дефицит на организацията, предаде БТА. 

"Канада в никакъв случай няма да отпусне допълнителни средства. Страните, които гласуваха в подкрепа на молбата на Палестинската автономна власт трябваше да знаят какви може да са евентуалните финансови последствия от това решение", заяви канадският външен министър Джон Беърд.

В знак на протест срещу приемането на Палестинската автономна област за пълноправен член на организацията САЩ обявиха в понеделник, че спират финансирането си за ЮНЕСКО.

Решението на Канада е да замрази бъдещите си доброволни плащания за ЮНЕСКО, като продължи да изплаща задължителната си вноска от 10 милиона долара годишно, уточни Беърд.

ЮНЕСКО се издържа както от правно обвързващи финансови вноски от страните членки, така и от техни доброволни приноси.

В понеделник ЮНЕСКО прие палестинците за свой пълноправен член със 107 гласа "за", 52 въздържали се и 14 "против". Сред гласувалите "против" бяха Израел, САЩ и Канада.

Веднага след това Вашингтон обяви, че замразява предвиденото за този месец изплащане на 60 милиона долара. Мярката влиза в сила автоматично, тъй като закон в САЩ забранява на Вашингтон да финансира агенция на ООН, която би приела палестинците за свой пълноправен член.

Преустановяването на американското финансиране е тежък удар за ЮНЕСКО, тъй като САЩ поемат 22 процента от бюджета на организацията с около 80 милиона долара годишно.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още