IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадското финансово министерство отмени митата върху американски стоки

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа два указа за отмяна на митата върху стоманата и алуминия от Канада и Мексико

20:55 | 20.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канада изцяло отмени митата върху редица американски стоки, които бяха въведени от Отава в отговор на наложените от Вашингтон мита върху канадския внос на стомана и алуминий. Това съобщи на сайта си министерство на финансите на Канада, цитирано от ТАСС и БТА.

На 17 май Канада и САЩ се споразумяха да отменят взаимните мита в рамките на два дни. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа два указа за отмяна на митата върху стоманата и алуминия от Канада и Мексико.

През март 2018 година САЩ започнаха да въвеждат мита върху вноса на стомана и алуминий, предоставяйки отсрочка за редица страни. От 1 юни миналата година влязоха в сила ограничителни мерки за Канада, Мексико и ЕС.

Администрацията на Тръмп обоснова решението си за митата за канадските и мексиканските метали с необходимостта от гарантиране на националната сигурност, припомня ТАСС. 

Междувременно американските производители на уиски приветстваха споразумението, което ще свали напрежението в търговските отношения между северноамериканските съюзници и заявиха, че се надяват това да е първата от поредицата добри новини на търговския фронт. Те бяха засегнати от свиването на износа от втората половина на 2018 година заради митата на някои ключови за индустрията пазари.

След като Тръмп отмени в петък митата върху вноса на стомана и алуминий от Канада и Мексико и забави въвеждането на мита върху вноса на автомобили, в отговор канадците и мескиканците се съгласиха да премахнат ответните си мита върху американски стоки, включително и уискито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още