Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Капитализмът може да спаси... климата

Според финансовия инвеститор Йохан Вермут сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас

Капитализмът може да спаси... климата

Снимка: pixabay.com

Докато в момента много финансови инвеститори са загрижени за световната икономика, техният колега Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, е в наистина добро настроение: енергийният преход и опазването на климата предлагат според него най-добрите възможности за доходоносни инвестиции - просто трябва да се използват.

Така например според него сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас. Ако това се преобразува в енергийното съдържание на суровия петрол, това би съответствало на цена от пет долара за барел, която е една дванадесета от текущата цена. „Това е празник за мен", казва Вермут в интервю за Бернхард Пьотер от TAZ.

Вермут е убеден, че пазарната икономика предлага чудесни инструменти за ефективно ограничаване на изменението на климата. Политиците биха могли да се ограничат до определяне на правилните предпазни граници с цената на CO2, отразяваща екологичните и социалните разходи на емисиите. Но дори и да не се случи това, "капитализмът може да спаси климата", казва Вермут.

Предпоставка за това обаче е наличието на достатъчно инвестиционни средства. Понастоящем специалистът смята това е най-голямата пречка: най-големите инвеститори в света - пенсионните фондове - са консервативни по рождение и следователно не са склонни да навлизат в нови сегменти. Но Вермут развива идеята си: не е достатъчно да се изтеглят капитали от изкопаемите индустрии, те трябва да бъдат специално целево инвестирани там, където се подобрява защитата на околната среда.

Интересно е също, че Вермут потвърждава, че много от колегите му инвеститори не познават напълно тези теми. Трудно е да си представим, че връзката между климатичната криза и инвестициите е неизвестна за финансовите инвеститори - в крайна сметка ние говорим от години за „въглеродния балон".

А кой е Йохан Вермут? 49-годишният специалист е основал собствения си фонд за управление на активи през 1999 г. - Wermuth Asset Management инвестира изключително в екологични компании.

Други подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
khao до: pinoccio
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
хахахаха, въпроса ми беше реторичен, знам че си глупав. Не беше нужно да ми го доказваш пак :)
0
 
1
 
6
Dimioi до: ABBA
преди 5 месеца
АББА, ***, къде ще ги прехвърлят бре? В Путинистан?
6
 
7
 
5
pinoccio до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Махнали са оловото от бензина, а не бензина от оловото - което едва ли можеш да омъдриш, че точно това се случва. Нишката е съвсем друга, ама ти си еднопластова WC хартия. Изобщо не вдяваш какво си прочел - има си диагноза за това. Третото ти кутре е в гащите ти и оттам идва целият проблем - класически либидален проблем.
9
 
10
 
4
khao до: pinoccio
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
дааа, невремето не беше пазарно и като махнаха оловото от бензина и като спряхме да ползваме азбест ... ти тъ.п ли си или функционално неграмотен ?
7
 
9
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
За 2-3 евроцента продаваме на турците тока от Козлодуй, защото централата е на 50 години и отдавна е минала всякакви срокове за възвръщаемост на вложените в нея средства. Тя може и без пари да го дава, което е доста конкурентно, а заплатите да ги взимат от ЕРП-тата. В същото време Германия наред с други водещи страни обявяват програма за затваряне на всички АЕЦ, което не е съвсем пазарно. Също така е обявена повсеместна програма за забрана на дизели, бензини и фосили, което също не е съвсем пазарно. Хубаво е всичко това, но ще трябва да си платим доста сериозно за тази енергийна трансформация. А тия приказки за конкурентноспособността и пазарността са идеологически клишета, които обслужват системата и маскират протекционизма. Конкуренция има само вкъщи, където всеки гледа да се качи на главата на другия. Капитала не го е еня за климата и околната среда, накъдето му прокарат коритото - натам ще тече.

Още от Други
Иран: Оставяме всички врати отворени за спасяване на ядреното споразумение