Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Капитализмът причини климатичните промени. Сега трябва да намери и решението

Ако светът успее да ускори плана на МАЕ за устойчиво развитие, обемът на разходите за възобновяема енергия ще създаде своя инерция

Капитализмът причини климатичните промени. Сега трябва да намери и решението

Снимка: Bloomberg L.P.

Пандемията от коронавирус предизвика най-големия спад на парниковите емисии от зората на индустриалната епоха. В същото време заразата доведе до повече от милион смъртни случая и отключи най-тежкия икономически спад след Голямата депресия. 

Още по темата

Това обаче е само прелюдия към предстоящите събития. За да се придържа към целите за ограничаване на нарастването на глобалните температури под 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, светът ще трябва да понижава със 7% всяка година количествата на отделяните емисии до 2050 г.

Следващите десетилетия вероятно ще бъдат още по-тежки от 2020 г., освен ако не успеем бързо да прекъснем вековната връзка между икономическия растеж и замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, пише в коментар за Bloomberg Дейвид Фиклинг. 

Един аргумент, който се наложи през последните години, е, че проблемът се крие в самия растеж. Става въпрос за темата „капитализъм срещу климат“, като Фиклинг тук цитира подзаглавието на книгата на канадската журналистка Наоми Клайн. „Всичко, за което можете да говорите, са пари и приказки за вечен икономически растеж“, изтъква шведската екоактивистка Грета Тунберг на срещата на върха на ООН през 2019 г.

Последната публикувана оценка на Международната агенция по енергетика (МАЕ) предоставя една от причините, поради които настройването на икономиката според нуждите на климата е вариант, който най-вероятно няма да сработи.

Прогнозата на МАЕ, публикувана във вторник, е структурирана около сценарии, отразяващи различни политически настройки и как те биха повлияли на потреблението на енергия и на размера на емисиите през следващите десетилетия.

Тази година агенцията представи два нови сценария - единият, който илюстрира пътя към нулеви емисии до 2050 г. и втори, който показва как забавеното икономическо възстановяване от пандемията може да промени глобалната картина.

Подобна рецесия наистина би намалила количеството емисии в близко бъдеще. До 2023 г. сценарият за забавено възстановяване показва по-слабо генериране на въглерод в атмосферата спрямо сценария за устойчиво развитие, който има за цел да моделира пътя за поддържане на температурите доста под 2 градуса по Целзий.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
1
 
9
преди 1 седмица
Капитализмът причини климатичните промени.
---------------------------------------------------------
а леле майко ..... ми добре връщаме се обратно там дет бехме у Соца и тва е .... :))
1
 
1
 
8
преди 1 седмица
А социализмът не замърсяваше ли? Имам други спомени. Ето и Китай вижте!
1
 
1
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Не само е *** дума ами и е причина за всички нещастия на планетата.
Нищо, че няма нито едно доказателство за промяната на климата породена от човешка дейност. Във Световния Икономически Форум пробутват постоянно неолиберализъм, трябва да работим за зелена енергия и куп подобни измислици. Овцата трябва да се стриже...
2
 
1
 
6
преди 1 седмица
абе що ми се струва , че според инвесторчето , капитализЪма е вече мръснаа дума ...
1
 
1
 
5
nobel до: melon
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Всички знаят, че динозаврите изчезнаха заради въглеродните емисии

Още от Други
Кадър на деня за 27 октомври