IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар отменя спорната система за изходни визи за работниците от чужбина

Доха е решена да покаже, че се бори с обвиненията в експлоатация на работниците

09:14 | 05.09.18 г.
<p>
	Работник в завод в Доха. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Работник в завод в Доха. Снимка: Архив Ройтерс

Катар измени законите си за пребиваването на чужденци вчера, за да разреши на чуждестранните работници да напускат страната без разрешение от работодателя им, предаде Ройтерс.

Доха е решена да покаже, че се бори с обвиненията в експлоатация на работниците, докато се готви за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година, коментира БТА.

Повечето чуждестранни работници вече ще могат да напускат страната, без по закон да са задължени да получат за това разрешение от работодателите си, съобщи Международната организация на труда (МОТ).

МОТ определи решението, за което правозащитници призоваваха отдавна, като значителна стъпка за богатото на газ емирство, което миналата година обеща да въведе бързи реформи на трудовия пазар, включително да измени системата за изходни визи.

Официалната информационна агенция на Катар потвърди приемането на закон "Номер 13", който изменя определени разпоредби на предходно законодателство, регламентиращи режима на влизане, излизане и пребиваване на чужденци на катарска територия.

Правозащитници критикуват Катар заради системата му на спонсорство "кафала", която е обичайна за страните от Залива, големи части от чието население са чужденци.

Катарската система все още изисква 1,6-те милиона чужденци, идващи основно от Азия, да получат съгласието на работодателя си, преди да сменят работата си, което според активистите ги излага на опасност от злоупотреби.

Сред другите обещания на катарското правителство са въвеждането на минимална заплата и процедура, по която работниците да могат да продават жалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още