IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарските банки се обръщат към Азия и Европа в търсене на финансиране

Клиентите на кредиторите от други арабски страни изтеглиха милиарди долари от сметките си заради дипломатическия разрив в региона

14:06 | 24.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Катарските банки се обръщат към Азия и Европа, за да открият финансиране, след като клиентите им от други арабски страни изтеглиха милиарди долари от сметките си заради дипломатическия разрив в региона, съобщава Ройтерс.

Макар че катарското правителство отвори големи депозити в местните банки, за да помогне да се компенсира отливиа на средства, банките се опитват да намерят ново частно финансиране, тъй като анализаторите предупреждават, че има вероятност и от други големи тегления през следващите месеци.

Двама източници на Ройтерс съобщават, че Qatar National Bank (QNB) е провела разговори, организирани от банки, сред които е Standard Chartered, с инвеститори в Тайван за частно пласиране на облигации тип Formosa – дълг, продаван там от чуждестранни емитенти и деноминиран във валути, различни от тайванския долар.

Един от източниците добавя, че QNB, която е най-голямата банка в Близкия изток, обмисля и частни пласирания на други азиатски пазари.

Кредиторът държи около 6 млрд. долара в облигации и средносрочни книжа с матуртет, изтичащ от сега до средата на 2018 г. За голяма от тях част вероятно ще има опити за рефинансиране, казват източниците, добавяйки, че това би било най-ефективната стъпка на фона на разрива.

Qatar Islamic Bank – най-голямата ислямска банка в страната, наскоро е привлякла средства чрез сделки за частни пласирания в японски йени и австралийски долари. Сега кредиторът проучва подобни сделки в Европа и Азия.

Банката не е отговорила на искане за коментар от Ройтерс.

Говорител на QNB заявява, че банката "има няколко предложения за емитиране на Farmosa от няколко международни банки, работещи в онази част на света“. Той отбелязва обаче, че засега нищо не е договорено или решено по отношение на периода на емитиране или избора на съветници.

Нормално е QNB редовно да се възползва от различни международни пазари, поддържайки близки отношения с инвеститорската си база като чест емитент. Това е част от цялостната стратегия на QNB за финансиране на едро, съгласувана преди дипломатическия разрив в региона“, добавя той.

Много катарски банки са изправени пред по-спешна нужда да си осигурят финансиране от юни насам, когато ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн наложиха дипломатически и търговски бойкот върху Катар, обвинявайки го във финансиране на терористични групи. Катар отрича обвиненията.

Кризата доведе до изтичане на около 7,5 млрд. долара от депозитите на чуждестранни клиенти и още 15 млрд. долара от чуждестранни междубанкови депозити и заеми, за които се смята, че са основно от тези четири арабски страни, показват данни на Катарската централна банка.

Според анализаторите още 3 до 4 млрд. долара може да напуснат страната през следващите месеци. В отговор катарското правителство депозира почти 18 млрд. долара в местните банки през юни и юли, сочат същите данни.

Паричният отлив е заплаха за ликвидността и вероятно ще повиши конкуренцията между катарските банки за депозити, което ще увеличи разходите за финансиране и ще стесни маржовете, предупреди Fitch Ratings в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още