IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен-ун е получил планове за удар срещу Гуам

Пхенян и Вашингтон отново нажежават кризата, докато ЕС и Южна Корея се опитват да деескалират напрежението

09:33 | 15.08.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато Европейският съюз (ЕС) и Южна Корея се опитват да охладят конфликта около Северна Корея, Пхенян и Вашингтон отново нажежават кризата.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е бил информиран от висшите военни на страната за план за ракетно нападение в района на остров Гуам - американската територия в Тихия океан, където се разполагат и няколко военни бази на САЩ, съобщава DPA, като се позовава на севернокорейската агенция KCNA.

Ким e обсъдил подробно плана с висшите военни при инспекция в понеделник в командния център на стратегическите ракетни сили. Той е заявил, че известно време ще наблюдава действията на САЩ преди да вземе решение, добавя корейската агенция,

„САЩ, които първи разположиха близо до нас голямо количество стратегически ядрени сили, първи трябва да вземат правилното решение и да покажат с действия дали искат да се намали напрежението на Корейския полуостров и да се предотврати опасен военен сблъсък", посочва KCNA.

„САЩ трябва да вземат правилното решение. САЩ трябва да покажат чрез действията си дали искат да ограничат напрежението на корейския полуостров и да предотвратят опасен военен конфликт“, казва Ким, цитиран от агенцията.

Той е наредил на армията да бъде в постоянна готовност за стрелба, ако той вземе такова решение, казва се в съобщението на KCNA.

През миналата седмица севернокорейското правителство обяви подготовка за нападение над о. Гуам в Тихия океан, където САЩ имат военна база.

По-рано в понеделник американският министър на отбраната Джим Матис предупреди Пхенян да не рискува война в страната си. „Ако те обстрелват САЩ, това може да се превърне бързо във война“, заявява той пред журналисти.

Матис пояснява, че САЩ могат да преценят полета на която и да е севернокорейска ракета в рамките на секунди. Ако тя поеме в посока към Гуам, „ще я сразим“.

Следващите дни предполагат потенциални конфликти. През деня Северна и Южна Корея ще празнуват победата срещу Япония в края на Втората световна война. Ръководството на комунистическата държава в Пхенян може да използва повода за поредна демонстрация на сила.

През следващата седмица ще започнат съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея. Северна Корея смята, че те са сериозна заплаха за страната.

Южна Корея иска на всяка цена да "избегне войната на полуострова“, коментира президентът на страната Мун Дже-ин. Неговото правителство ще засили дипломатическите усилия за разрешаване на въпроса за ядрените оръжия и ракети на Северна Корея, заяяваи Мун. „Ние трябва да решим севернокорейския ядрен въпрос по мирен начин, без значение колко много възходи и падения ще има", казва той.

И все пак Южна Корея ще укрепи отбранителните си способности за осигуряване на мир. „В същото време нашите врати за диалог остават отворени, за да може военното напрежение между Юга и Севера да не екслалира", посочва той.

Междувременно стана ясно, че ЕС желае да подсили усилията за постигане на мирно решение на кризата. „Посланиците на 28-те страни членки обсъдиха ситуацията, свързана със Северна Корея. Всички страни са обезпокоени от покачването на военното напрежение в региона и призовават Пхенян да прекрати всички провокативни действия, на първо място изпитанията на оръжие за масово унищожение и на средствата за неговата доставка, и да изпълнява изцяло своите задължения в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", посочва европейски дипломат, чието име не се назовава.

"ЕС следи внимателно развитието на ситуацията и е готов да оказва активно съдействие за нейното уреждане. В случай на ескалация на напрежението ЕС е готов да приеме нови санкции срещу Северна Корея", допълва източникът.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини не е взела участие в заседанието на комитета, съобщи говорителката на Могерини Катрин Рей. Тя припомни, че срещата е била на ниво посланици и че Могерини ще получи цялата информация и резултатите от нея.

Междувременно италиански дипломат казва, че ЕС възнамерява да върне към живота прекъснатите през 2009 г. преговори, започнали през 2003 г., за решаване на конфликта около ядреното въоръжаване на Пхенян. Сред участниците освен Северна Корея са Южна Корея, САЩ, Китай, Русия и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ае бъдете сериозно журналисти и не ни занимавайте с измислени заплахи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Хубаво.Ама преди да удари по-добре да покани Брус Уилис на частна визита в Северна Корея за да му донесе едни по-хубави очила, например Police, щото ако толкова сглупи и посмее да нанесе ракетен удар ще останат само на въздух, вода и слънчева светлина. Китай вече спря вноса на повечето неща от Северна глупария като ясен израз на несъгласието с глупостта и репченето на прасето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
forexar
преди 6 години
Благодарение на такива статии КимЧенур си направи здрав PR ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Има една такава военна тактика - заблуда на противника. Ше ударя тук, ще ударя тук, а накрая удря там :D В тоя ред на мисли, докато всички сили са хвърлени за защита на Гуама, да не се окаже че ФАЩ ще останат без бази в южна Корея :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още