Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Китай е напът да изпревари САЩ като най-голяма икономика за по-малко от 15 г.

В същото време Индия ще се нареди на трето място, изпреварвайки Германия и Япония

Китай е напът да изпревари САЩ като най-голяма икономика за по-малко от 15 г.

Снимка: Ройтерс

Китай е напът да стане най-голямата световна икономика до 2030 г. Това става ясно от анализ на британската банка HSBC, който отправя предизвикателство към твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ няма да могат да бъдат задминати, съобщава Bloomberg.

Проучването на финансовата институция включва общо 75 страни.

В анализа също така се посочва, че Поднебесната империя ще остане страната с най-големия единичен принос за световния растеж през следващото десетилетие.

Прогнозите предвиждат, че брутният вътрешен продукт на Китай ще е в размер на 26 трлн. долара през 2030 г. - близо двоен ръст от днешните 14,1 трлн. долара. Междувременно БВП на САЩ ще нарасне по-бавно до 25,2 трлн. долара от сегашните 20,4 трлн. долара.

Още по темата

Прогнозите на HSBC са в унисон с тези на Международния валутен фонд (МВФ), който прогнозира през юли, че Китай може да стане най-голямата икономика в света до 2030 г.

С размяната на местата между Китай и САЩ обаче изненадите в челната тройка не свършват. Въпреки че през 2017 г. заемаше шесто място, Индия е напът да стане третата по големина световна икономика през 2030 г., изпреварвайки както Германия, така и Япония.

Южноазиатският гигант е „сред най-впечатляващите“ печеливши в класацията с дългосрочните прогнози на банката, като силното му представяне се дължи до голяма степен на бързия растеж на икономиката, както и на увеличаването на населението в трудоспособна възраст.

Въпреки че се нарежда на трето място обемът на брутния вътрешен продукт на Индия остава значително по-малък от този на двете най-големи световни икономики. През 2030 г. той трябва да е в размер на 5,9 трлн. долара по изчисления на HSBC.

Сред другите заключения в анализа на британската банка е и това, че след по-малко от 15 г. световното производство може да нарасне с 40% повече от това през 2017 г. В същото време около 70% от световното икономическо разрастване ще е благодарение на развиващите се пазари.

Според прогнозата Австрия и Норвегия ще изпаднат от групата на първите 30 държави най-вече заради своето относително малко и застаряващо население. Междувременно Бангладеш ще се изкачи с 16 позиции до 26-то място, а Филипините ще стигнат 27-мо място, което е скок с 11 места.

Също така до 2030 г. в Африка ще има повече хора в трудоспособна възраст отколкото в Китай.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
18
 
11
преди 2 години
Изводът е един: икономика се прави с производство, а не с алабалистики, ценности и премятане на едни пари от единия крачол в другия... Западът беше сила, когато градовете му беха захлупени от пушека на заводските комини, а реките беха мор. Сега Китай има проблеми с въздуха и реките, ама нема проблеми с кинтите, а ние дишаме чист въздух и се опитваме от него да прайме кинти. Е нема как да стане и у я докрая и душата в рая... :lol:
5
 
1
 
10
Иван Митев до: michaelis12
преди 2 години
След като Централната банка подсигурява възникването на щети, то истината е
(1) Не е необходима защита от Централна банка
или
(2) Необходима е защита от Централна банка.

Истината е, че е необходима защита от Централната банка.

Аз подкрепят потребността за необходима защита от Централна банка.

А Вие?

Аз не съм видял Ваша позиция за подкрепа на необходимостта за защита от Централна банка и на тази база написах "Жалкото е, че Вие не подкрепяте истината".
2
 
6
 
9
zelka007 до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
"и зелевия шмиргел как разпраа оня ден" ... ха ха ... това със зелевия шмиргел ми хареса :))) . усещам лично отношение :))) .

за оня ден съм в голяма грешка , не си проверих инфото , а обикновенно проверявам преди да пиша , карах на спомени отпреди няколко години . тогава регистрирах търговска марка , исках и индустриални дизайни , ама като видях цените и останах само с търговската марка :))) . та това е статистиката от Световна организация за интелектуална собственост .

за Китай :
http://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=CN

за Щатите :
http://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=US

Китайците направо са ги отнесли американците от след кризата по брой регистрирани патенти , търговски марки и индустриални дизайни . като общо притежание на такива има да ги гонят още , ама крачат с големи крачки ... прав е палячото да ги такова с мита , даже им е малко :)))
2
 
7
 
8
michaelis12 до: Иван Митев
преди 2 години
чакай чакай малко са кой ти каза че не подкрепям истината ? Начи първо трябва да се дефинира какво е истина и според кого, защото ако 20 души ти кажат че 2 е по-малко от 1 не е така, но като ти го кажат 1 млрд. грешното се приема за субективна истина от болшинството, то и тва е целта на тия новинарките, но не успяват и нема да успеят .....
5
 
2
 
7
Иван Митев до: michaelis12
преди 2 години
Полезно е да се представя истината.
Жалкото е, че Вие не подкрепяте истината.

Още от Други
Починалите от коронавируса може да достигнат и 2 млн. души, според СЗО