IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Русия с обединен фронт срещу ЕС заради санкциите

Брюксел е унищожил отношенията си с Москва заради едностранните си решения, коментира руският външен министър Сергей Лавров

10:27 | 24.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

Китай и Русия призовават за среща на ООН, на която да потърсят международна подкрепа срещу санкциите на ЕС и САЩ заради правата на човека.

„Във време на нарастваща глобална политическа турбуленция срещата на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН е особено необходима за установяване на пряк диалог за начини за решаване на общите проблеми на човечеството", посочват Пекин и Москва в съвместно изявление.

„Ние се противопоставяме на политизирането на въпросите за правата на човека и отхвърляме намесата във вътрешните работи на други страни", допълва се в изявлението.

Западните санкции са като „закона на джунглата“, коментира китайският външен министър Уан И, който се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в китайския град Гуилин. „Държавите трябва да се държат заедно, за да се противопоставят на всички форми на едностранни санкции. Тези мерки няма да бъдат приети от международната общност", допълва Уан.

Лавров похвали Китай като „приятел“, „стратегически партньор“ и „страна с подобно мислене". По думите му Москва вече „няма отношения с Европейския съюз като организация. Цялата инфраструктура на тези отношения е унищожена от едностранните решения на Брюксел".

„Европа прекъсна тези отношения ... и ние имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси. Това обективно доведе до факта, че отношенията ни с Китай се развиват по-бързо“, добавя Лавров.

Срещата между Китай и Русия се проведе по същото време, в което се водеха разговорите между външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел. Един ден по-рано ЕС, САЩ и други сили на НАТО санкционираха китайски и руски служители заради тежки нарушения на човешките права срещу уйгурското малцинство в Китай и ЛГБТИ общността в Русия.

Междувременно еврокомисарят на ЕС по търговските въпроси Валдис Домбровскис предупреди, че решението на Китай да ескалира спора за санкциите, като наложи контрасанкции, рискува да наруши споразумението за достъп до пазара, което трябва да бъде крайъгълният камък на бъдещите отношения между Брюксел и Пекин.

Съдбата на пряко договореното цялостно споразумение за инвестиции между ЕС и Китай е свързана с дипломатическия спор, който избухна тази седмица и перспективите за ратификацията му ще зависят от развитието на ситуацията, коментира той, цитиран от FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Естествено ЕС трябва да остави Русия и Китай да се месят във вътрешните му работи, но ЕС не трябва да се меси в техните работи за да не се обидят азиатците. Лавров в последно време съвсем се е алкохолизирал и не знае кво говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още