IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предлага глобални правила за дигиталните валути на централните банки

Оперативна съвместимост и синхронизиране на потоците ще осигурят лесно наблюдение на трансакциите, според представител на Китайската народна банка

16:42 | 25.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай предлага набор от глобални правила за цифровите валути на централните банки – от начина на използване на дигиталните валути по света до силно чувствителни въпроси като мониторинг и споделяне на информация, предава АП.

Глобалните централни банки се опитват да разработват цифрови валути, за да модернизират финансовите си системи, да отблъснат заплахата от криптовалутите и да ускорят вътрешните и международните плащания. Китай е сред най-напредналите в процеса.

Му Чанчун, генералният директор на института за цифрови валути на китайската централна банка, е представил предложенията на семинар на Банката за международни разплащания.

„Трябва да се осигури оперативна съвместимост между системите на дигиталните валути на централните банки на различните юрисдикции и обмен“, казва той. Предложенията са споделени с други централни банки и парични власти, допълва Му.

„Информационният поток и потоците от фондове трябва да бъдат синхронизирани, така че да улеснят регулаторите да наблюдават трансакциите за съответствие“, посочва той.

Тъй като дигиталните валути като биткойн придобиват по-голяма популярност сред бизнеси и инвеститори, централните банки ускоряват плановете си за емитиране на цифрови пари, за да отблъснат заплахата пред контрола им върху парите.

Китайската централна банка се стреми да се превърне в първата голяма централна банка, издала цифрова валута. Това е и част от стремежа ѝ да интернационализира юана и да намали зависимостта на доминираната в долари платежна система.

Европейската централна банка проучва въвеждането на цифрово евро. Институцията обаче се сблъсква с опозицията на Германия, тъй като Bundesbank се притеснява, че то може да представлява риск за банките.

Цифровите валути получават широко признание в международната търговия и плащанията и в крайна сметка могат да разрушат статута на долара като световна валута и да подкопаят влиянието на САЩ, казват анализатори.

Китай обяви отделно, че ще ускори пилотните програми за развитие на своя цифров юан, тъй като се стреми да увеличи потреблението, за да стимулира икономическия растеж.

Му допълва, че според него ключово глобално правило трябва да бъде "справедливо предлагане на цифрови валути" от световните централни банки, за да се подкрепя здравословното развитие и финансовата стабилност на международната парична система.

„Цифровата валута, предоставена от една централна банка, не трябва да възпрепятства способността на друга централна банка да изпълнява мандата си за парична и финансова стабилност“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
а ти знаеш ли какво е хеш функция ? Ако да, би ли обяснил на читателите ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Това ги боли всичките,че започват загубят контрол :) Май забравих и друго,че по лесно се укриват данъци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Тези пак не схванаха,че идеята на биткойна е друга ! Дали е хартиен или цифров юан то е едно и също :) Биткойна е самостоятелна единица ... поне докато няма квантов компютър. Не можеш да го напечаташ, има краен брой, не е на никоя държава. не може да бъде манипулиран и разни съдия изпълнители трудно ще ти вземат флашката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още