IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се готви за разширяване на влиянието си в Азиатско-тихоокеанския регион

Пекин се надява на бързо приключване на преговорите по Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, което е алтернатива на воденото от САЩ ТТР

20:43 | 22.11.16 г.
<p>
	Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Китай изглежда се готви да разшири влиянието си в Азиатско-тихоокеанския регион, след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон ще се откаже от Транстихоокеанското партньорство (ТТР) в първия ден, в който той встъпи в длъжност.

Говорител на китайското външно министерство заяви днес, че азиатските лидери ще продължат с процеса по преговорите за Регионално всеобхватно икономическо партньорство, което Пекин подкрепя като алтернатива на воденото от САЩ ТТР, и ще постигнат договорка скоро.

Изданието припомня, че според изявлението на Тръмп – критик на сделките за свободна търговия, пактът ще бъде “бедствие” за американската икономика, тъй като застрашава работни места в страната. Той допълва, че обмисля договарянето на двустранни сделки.

Премиерът на Сингапур, който доскоро подкрепяше ТТР, в момента призовава азиатските държави от региона да подкрепят инициативата на Китай за търговско споразумение. “Все още има други пътища за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион”, коментира той.

Виетнам и Малайзия – също доскорошни поддръжници на ТТР, изместват фокуса си към за Регионално всеобхватно икономическо партньорство заради "несигурната международна икономическа ситуация”.

ТТР беше един от основните стълбове на политиката на президента на САЩ Барак Обама за засилване на стратегическите ангажименти на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския регион на фона на нарастващата икономическа мощ и експанзионистичните цели на Китай, отбелязва изданието.

По-рано днес премиерът на Япония Шиндзо Абе коментира, че ТТР би било безсмислено без САЩ. Говорител на японското външно министерство обаче посочи, че Токио все пак се надява на съживяване на сделката, а самият Абе ще се опита да промени “по същество” мисленето на Тръмп.

Тръмп даде заявка за прекратяване на преговорите за няколко търговски споразумения, които текат в момента, и предоговаряне на вече съществуващи договори, включително и Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Няма да му е леко на ДОНАЛД.Целият НОВ СВЕТОВЕН РЕД ще е срещу него!БИТКАТА С ДРАКОНА Е НЕИЗБЕЖНА!В тази битка е важно на коя страна ще застане РУСИЯ на ПУТИН, защото РУСИЯ на ОЛИГАРСИТЕ е против него!НИЩО ДОБРО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ АКО ПЪРВО НЕ ПОДРЕДИ СОБСТВЕНИЯТ СИ ДВОР - ПИЧАТНИЦАТА И БАНКОВАТА СИСТЕМА.Огромния дълг който САЩ създаде с трильоните долари инжектирани от ФЕД създаваха ИКОНОМИКА и РАБОТНИ МЕСТА в Китай , а не в страната му.Произведените в КИТАЙ "американски" стоки се връщаха обратно в САЩ без да са облагат с мита и такси.ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА, ЗАЩОТО АМЕРИКА ЩЕ ЗАГИНЕ КАТО ДЪРЖАВА, А НА НЕЙНО МЕСТО ЩЕ ИЗГРЕЕ ИМПЕРИЯТА НА ДРАКОНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
разбрали са се брат ми всичките са се разбрали щото иначе САЩа са в незавидна позиция, просто са банкрут и са ше им се наложи да побачкат малко. Китайците и Камилите разкараха сумай ти бондове, руснаците също, тука в тоя сайт му викат "благосъстояние" все още, за да не станен съвсем паника и хаос в света, САЩ връщат малко "завоювани територии" нема начин треа да свият нос иначе ше паднат по стълбите. Но в инвестора ше го разберем последни както винаги, те тука живеят още през 80те когато САЩ бестяха на върха ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
red6
преди 7 години
Делчо, повече си смок, отколкото си делчо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
как е тиктакащата бомба, гледам разширявали се били. Нема ли некой спец от нещо си "интернешънъл секюритиз" да ни обясни и осветли кво става тука аджаба тея нахални чайници коги ше *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 7 години
САЩ много се пре*баха! Китай от Лима до Сидни ще отвори левчета! Това е огромно търговско влияние. САЩ се свиват в черупката си. Сигурно е добре да се инвестира и в юани. Сега след като е и част от кошницата на МВФ, Китай ще затвърди просто своя авторитет! Така и валутата!Най-после Китай ще заеме полагащия му се пиадестал! Защо им е да продават в САЩ, след като могат да продават в целия Тихоокеански регион. Леле леле, какъв просперитет очаква Китай. САЩ са тъпанарии, те не могат да разберат, че само и единствено свободната търговия е гаранция за икономически просперитет. България е живото доказателство, след 8 години свободна търговия в ЕС, икономиката и е ракета. Тази година 3% ръст, а догодина, кой знае 4-5%! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още