Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Китай стои зад почти половината заявления за патенти в глобален мащаб през 2018 г.

Азия представлява повече от две трети от общия брой заявления за патент, заявки за търговски марки и приложения за индустриален дизайн

Китай стои зад почти половината заявления за патенти в глобален мащаб през 2018 г.

Снимка: Ройтерс

Китай стои зад почти половината от заявките за патенти в световен мащаб през миналата година с рекордните 1,54 млн. заявления, водени от представителите на телекомуникациите и компютърните технологии, посочват от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) на ООН.

Китайският дял при заявленията, който нараства с 11,6% спрямо данните от 2017 г., включва заявки, получени от китайското бюро за интелектуална собственост от чуждестранни иноватори и компании, които търсят патентна защита в страната. 

САЩ са на второ място с близо 600 000 заявки за патент, което представлява понижение с 1,6 на сто спрямо предходната година. Това е и първият спад от десетилетие, посочва се в доклад на WIPO.

Като цяло иноваторите по света са подали 3,3 млн. заявления за патент, 14,3 млн. заявки за търговски марки и 1,3 млн. приложения за индустриален дизайн, като Азия представлява повече от две трети от общия брой.

Китай се класира на първо място и в трите категории и отчита толкова много патентни заявки, колкото поставените на следващите 10 позиции страни взети заедно, включително Япония (3-то място), Южна Корея (4-то място) и Европейското патентно ведомство (5-то място).

Още по темата

Азия се превръща в един "все по-глобален център за приложения за интелектуална собственост", коментира генералният директор на WIPO Франсис Гъри. Той подчертава, че се отчита "впечатляващо увеличение" в Индия.

Китай и САЩ са вплетени в търговска война заради желанието на Вашингтон Пекин да подобри защитата на американската интелектуална собственост, да прекрати кибер кражбите и принудителния трансфер на технологии на китайски компании, да ограничи индустриалните субсидии и да увеличи достъпа на американските компании до относително затворените китайски пазари.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви в понеделник, че вероятно ще бъдат наложени допълнителни мита върху китайския внос, ако търговска сделка не бъде постигната до 15 декември. Той добави, че очаква споразумението да бъде осъществено.

САЩ остават първи в световен мащаб по отношение на търсенето на чуждестранна защита за приложения, произхождащи от американски предприятия или лица, споделя още Гъри.

Кандидатите, базирани в САЩ, са подали около 230 000 заявления за патент в чужбина през миналата година срещу 66 400 заявления от Китай, подадени в чужбина.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Какъв е залогът в Източното Средиземноморие?