Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Китай връща позициите си на най-голям чуждестранен кредитор на САЩ

Япония продължава да продава американски държавни облигации и отстъпва на второ място в списъка на американските кредитори

Китай връща позициите си на най-голям чуждестранен кредитор на САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Китай възвръща позициите си на най-голям чуждестранен кредитор на САЩ и измества Япония като най-голям притежател на американски държавни облигации, показват актуалните данни на Вашингтон, цитирани от Financial Times.

Инвеститорите внимателно наблюдават динамиката на притежаваните от Китай ценни книжа, след като Пекин похарчи значителна част от валутните си резерви, за да защити юана. Така през октомври 2016 г. страната изгуби позицията си на най-голям кредитор на САЩ, изпреварена от Япония, припомня изданието.

Оттогава обаче китайската национална валута се стабилизира на валутните пазари.

През юни Китай е купил американски съкровищни облигации за 44,3 млрд. долара, което е най-големият обем от юни 2011 г. насам и пети пореден месец на ръст. Така общата стойност на притежаваните от Пекин американски съкровищни облигации достига 1,147 трлн. долара.

Същевременно Япония е продала американски дългови книжа за 20,5 млрд. долара и общата стойност на притежаваните от нея облигации на САЩ достига 1,09 трлн. долара, сочат данните на Вашингтон.

Въпреки че Пекин увеличава вложенията си в американски дълг, притежанията са с 94 млрд. долара под нивото от юни 2016 г., сочи още статистиката.

Притежаваните от Белгия американски облигации намаляват с 400 млн. долара през юни, показват още данните. Според експерти обаче има спекулации, че Китай управлява търговията с американски съкровищни облигации под белгийско попечителство, посочва изданието.

Покупките и продажбите от чуждестранни централни банки и инвеститори може да имат огромно въздействие върху облигационните пазари в САЩ. Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна пиково равнище от 2,63% през март тази година и дъно от 2,13% през юни. През последната година търговията се води в изключително тесни граници, като вчера приключи с доходност по 10-годишните американски облигации от 2,27%.

Китай и Япония притежават общо над една трета от американските държавни облигации. Топ пет на кредиторите на САЩ се допълва от Ирландия, Бразилия и Каймановите острови, като последните са дом предимно на частни инвеститори.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (38)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
38
Стоян Петров до: Путко Мафани
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
а да ма фаниш за чуркката?
0
 
0
 
37
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Инвесторче, утаечните хромозоми увредени от русогъзолизките лъчения няма да определят бъдещето на България. Тя е тук ще съществува въпреки САЩ и най-вече Русия. Хихихи.....Бъъългари, ююююнаци.............
1
 
2
 
36
преди 6 месеца
и силна болка вгъза
1
 
2
 
35
преди 6 месеца
и силна болка вгъза
1
 
2
 
34
преди 6 месеца
Стояне що ми се струва че усещаш учестено дишане зад врата и силна болка в ***

Още от Други
Графика на деня: Как се промени животът на руснаците при управлението на Путин