IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер: Ние сме за разширяване на сътрудничеството с ЕС

Ли Къцян ще участва в среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа в рамките на механизма за диалог "16+1" в София

11:42 | 05.07.18 г.
<p>
	премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: Архив Ройтерс 

Китай е за разширяване на сътрудничеството с Европейския съюз, за съвместно противопоставяне на засилващия се едностранчив подход и протекционизма. Това заяви днес премиерът на Китай Ли Къцян, преди да отпътува за официално посещение в България и Германия, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Китайският премиер ще участва в среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа в рамките на механизма за диалог "16+1" в София. 

"Китай и ЕС, като две значими сили в света, трябва да разширяват сътрудничеството си и заедно да се противопоставят на предизвикателствата на фона на засилващия се унилатерализъм и протекционизъм", заяви в сряда вечерта Ли Къцян в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Китайският премиер заяви, че Китай твърдо подкрепя интеграцията на Европа и единния, стабилен и растящ Евросъюз", отбеляза Синхуа.

Форматът за диалог "16+1" за междурегионално сътрудничество между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа бе изграден през 2012 година и допринесе за динамично развитие на търговията и инвестициите, припомня Синхуа.

Агенцията, коментирайки започващата визита на Ли Къцян, посочва, че според китайските митници търговията на Китай със страните от Централна и Източна Европа през 2017 година е достигнала 67,98 милиарда долара, което е с 15,9 на сто повече в сравнение с предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още