Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Климатичните промени може да свият наполовина добива на захар и кафе до 2099 г.

САЩ, Китай и Бразилия са "значителни източници на климатичен риск за световните пазари на суровини", се казва в доклад на Стокхолмския екологичен институт

Климатичните промени може да свият наполовина добива на захар и кафе до 2099 г.

Снимка: Bloomberg LP

Предпочитате сутрешното си кафе сладко или обичате тирамису? Е, това е лоша новина за вас. 

Производството на ключови суровини като захар и кафе може да намалее с до 59% в дългосрочен план заради климатичните промени, показва нов доклад на Стокхолмския екологичен институт. За сметка на това обаче реколтите от пшеница може да се увеличат.

САЩ, Китай и Бразилия са “значителни източници на климатичен риск за световните пазари на суровини”, се казва в доклада. Според него промените ще нарушат вече установените търговски потоци и могат да станат причина за социално недоволство.

Производството на царевица само в САЩ може да се срине наполовина в дългосрочен план (2070-2099 г.) заради по-високите температури, посочват от института, което поставя страните, купуващи тази реколта, в риск. Добивът в Русия и Канада може да нарасне със съответно 13% и 17%, но няма да е достатъчно, за да компенсира спада на други места.

Макар производството на пшеница да се увеличи с 14%, то това може да струва скъпо заради преместването на посеви към Европа, Южна Америка и Азия. Преместване на посеви в самите държави може би ще се наложи и за Русия и Канада, които се очаква да увеличат добива, освен на царевица, също на соя и ориз.

Докладът е публикуван преди ключовата среща на ООН за климата следващия месец COP26 в Глазгоу.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
khao до: grainis
преди 1 месец
Няма профилна снимка
маре по 100 реколти отглежда.... тая маруля да не расте за две седмици
1
 
0
 
2
преди 1 месец
Кафе и Цвекло (а също и Захарно Сорго) могат спокойно да се отглеждат на етажи, върху рото-рафтове , в стерилна Вертикална Аеропонна Ферма с изкуствен климат и 24-часово Cyan-LED+UV Осветление , и компютърно-контролирано аеропонно спрей-хранене върху корените и листата , с концентриран хранителен разтвор . При тези условия се добиват по няколко изобилни реколти годишно , на екстремно ниска себестойност , при 95% икономия на вода и 100% на хербициди, без абсолютно никаква зависимост от атмосферните и климатични явления извън фермата . Фирмата Аерофармс Инк. отглежда по 20 реколти марули в 10 такива ферми в Ню Джърси , но когато ги питам защо не отглеждат и други култури, мълчат .
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
... ае пак на Инка с Мед! :):) .. иначе сериозно, такива анализи НЕ помагат !

Още от Други
Вятърната индустрия призова страните да засилят своите ангажименти към ВЕИ