Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Климатичните промени увеличават риска от недостиг на храни

Реколтата от основни култури може да намалее с почти една трета до 2050 г., ако парниковите емисии не бъдат драстично намалени през следващото десетилетие

Климатичните промени увеличават риска от недостиг на храни

Снимка: Bloomberg LP

Снабдяването с храна трудно ще настигне темпа на ръст на световното население, тъй като заради климатичните промени температурите растат и засушаванията стават по-интензивни. Това показва нов доклад на Chatham House, цитиран от Bloomberg.  

Реколтата от основни култури може да намалее с почти една трета до 2050 г., ако парниковите емисии не бъдат драстично намалени през следващото десетилетие, а фермерите ще трябва да отгледат с почти 50% храна, за да се отговори на търсенето, посочват от аналитичния център. Докладът бе изготвен за държавните лидери на предстоящата следващата седмица среща на ООН за климата COP26 в Глазгоу.

Очакванията са едни от най-засегнатите от сушата региони до 2050 г. да са на първо място Западна Африка, следвана от Източна Европа и Русия и САЩ.

Цените на храните вече се намират близо до най-високото си равнище от десетилетие, увеличавани от проблемите по веригата на доставките по време на пандемията и екстремното време. Цената на пшеницата нарасна през лятото заради загуба на реколта в някои от най-големите страни производителки. Според Chatham House климатичните промени може да запазят тази тенденция без промяна. 

“Можем да очакваме всички основни хранителни суровини да увеличат значително цената си”, посочва водещият автор на изследването Даниел Кигин в интервю. “Също така бихме очаквали да има недостиг в някои части на света”, допълни той. 

Също така се очаква делът обработваема земя, засегната от суша, да нарасне над три пъти до 32% годишно, се казва в доклада. Също така от центъра прогнозират 50:50 шанс от загуба на 10% или повече от реколтата царевица в четирите водещи страни производителки до 40-те години на века.

Основни видове посеви, като ориза и соята, “е вероятно да отчетат голям спад на реколтата” заради суша, както и по-кратък период на растеж, казва Кигин. Няколко ефекта върху климата ще бъдат “гарантирани” до 2040 г., ако страните не намалят емисиите, се казва още в доклада.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 25 октомври