IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Социалният и политически риск в глобален план е достигнал рекордни нива

Според ново проучване на компанията социалните протестни движения ще окажат влияние върху международния пазар и през следващите години

14:53 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Coface</em></p>

Снимка: Coface

Социалните протестни движения по света ще окажат влияние върху икономическата активност и най-вече върху международната търговия през следващите години. Сигнал за това дава индексът на Кофас за социален и политически риск, който през 2020 г. е достигнал рекордните нива от 51% в световен мащаб и 55% в развиващите се страни, съобщиха днес от компанията, консултираща при управлението на риска.

Масовите социални движения имат частично изявено, но перманентно негативно влияние върху износа на страните, констатират специалистите по кредитно застраховане. По данни на компанията в година, в която се случват масови протести, износът в засегнатите страни е средно 4,2% по-нисък от измерения им потенциал.

Социалните протестни движения със своята интензивност и форма със сигурност ще окажат влияние върху международния пазар и в следващите години, прогнозират от Кофас. Освен всичко друго опитът от предишни пандемии показва, че социалното недоволство се увеличава значително година след възникването на здравната криза. 

„Измереният глобален социален риск от Кофас никога не е бил толкова висок, колкото през миналата година. Последиците от пандемичната ситуация все повече се усещат – стандартът на живот спадна, а покупателната способност намаля – много хора изгубиха работата си, повиши се инфлацията, както и неравенството по отношение на доходите. Това предизвика недоверие в правителствата на някои страни, както и недоволство от прилаганите мерки за справяне с кризата“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Други завишени данни са отчетени при показателя за социално напрежение, който също отбелязва рекордни стойности, вариращи от 46% до 54% глобално, а за развиващите се страни – между 54 и 61 процента.

„Ефектите върху международния пазар можем да обясним с намаляването на индустриалната активност и услугите, както и със спада в потреблението. Когато е налице несигурност, хората се въздържат от непремерени разходи – подхождат с недоверие и ограничават потреблението на стоки и услуги в домакинствата си", коментира Пламен Димитров.

Той е убеден, че в България политическата ситуация е напрегната и това е причина за повишената несигурност в обществото.

"Опитът ни показва, че в страна, в която такава несигурност е налице, се наблюдава спад в новоизградените пазарни отношения и дори в поддържането на съществуващи такива“, предупреди управителят на Кофас България.

Очакванията са, че мащабите на влиянието върху международния пазар занапред ще зависят изцяло от постоянството, интензивността и исканията на социалните протестни движения.

Ако се отнася до спонтанна кратковременна проява, последиците за вноса и износа биха били по-скоро маргинални. При появата на по-дългосрочни и интензивни прояви латентната политическа нестабилност, несигурността и повишаващите се цени на пазара ще продължат да ограничават експортния капацитет. В този случай, три години след първата проява на социално движение, износът ще остане средно около 14% под потенциала си, очакват от компанията, специализирана в управление на риска. 

Експертите посочват и значимостта на типа гражданско недоволство. Движения, които поддържат изцяло политически искания, имат значително по-слабо влияние върху вноса и износа. Тези обаче, които включват социално-икономически искания и които е по-вероятно да се появят като последица от пандемията, ще имат по-дълъг и силен ефект. В този случай в тригодишен план износът остава с 20,7% под потенциала си, а вносът – с 5,6%.

В Кофас са на мнение, че „малкото пространство за маневриране в икономическата политика на развиващите се страни“ за ограничаване на последиците от социалните вълнения би могло да засили тяхното въздействие върху търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още