Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кой е най-бързо развиващият се енергиен сектор през 2019 г.?

Индия се превръща в най-бързо развиващия се енергиен пазар в глобален план през тази година

Кой е най-бързо развиващият се енергиен сектор през 2019 г.?

Снимка: Ройтерс

През тази година определено има ясни победители и губещи по отношение на глобалния енергиен сектор, като петролът и въглищата със сигурност не се усмихват в момента, пише Анес Алик за Oilprice.

През последните три години светът отбелязва сравнително висок ръст на въглеводородите, както това важи и за производството на енергия от възобновяеми източници. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) разходите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) продължават да надвишават тези за изкопаеми горива, като Индия се превръща в най-бързо развиващия се енергиен пазар в глобален план.

ООН прогнозира, че световното население ще нарасне от 7,6 млрд. души на 9,8 млрд. до 2050 г. В съчетание с бързата урбанизация този процес ще продължи да стимулира търсенето на енергия.

Глобалното търсене на електроенергия нараства с около два пъти по-бърз темп от общото потребление на енергия и може да се увеличи с над 50% до 2040 г., като търсенето на енергия в същото време нарасне с 25 на сто.

В същото време предизвикателството за посрещане на по-голямата нужда от енергия и свиване на вредните емисии поставя множество въпросителни пред правителствата. Глобалните концентрации на въглероден диоксид в атмосферата се повишиха с 1,4 на сто през 2017 г., регистрирайки най-голямото подобно покачване в историята.

Oilprice класира трите енергийни сектора, които отчита най-сериозен ръст в производството през 2019 г.

1. Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

През последните няколко години секторът на възобновяема енергия е на стероиди и вероятно тази тенденция ще се запази.

Според доклада на МАЕ за 2019 г., възобновяемата енергия превзема света по безпрецедентен начин. Според Асоциацията на соларната енергийна индустрия (АСЕИ) САЩ са инсталирали 4,8 гигавата соларни мощности през първата половина на 2019 г., което представлява увеличение с 2,1% на годишна база.

Около 38%  от новата възобновяема енергия идва именно от фотоволтаични проекти, което я поставя на второ място по развитие като отделен енергиен ресурс в САЩ след природния газ.

В световен мащаб се очаква, фотоволтаичните инсталации да достигнат нов връх от 114,5 гигавата, което е увеличение на годишна база с 17,5 на сто.

От друга страна вятърната енергия осигурява 0,3%  от енергийните нужди на света. Независимо от това, секторът се намира в средата на невероятен растеж, като МАЕ прогнозира, че офшорната вятърна енергия ще се превърне в индустрия на стойност 1 трилион долара до 2040 г.

След кратко забавяне през 2018 г., вятърната енергия отново ускори своя растеж през 2019 г.

Американската асоциация за вятърна енергия (ААВЕ) посочва, че през третото тримесечие са завършени вятърни паркове с капацитет от 1927 мегавата, което води до обща инсталирана мощност до 100 гигавата за САЩ. Общият брой инсталирани вятърни мощности е на път да нарасне с близо 8% на годишна база.

Като цяло бъдещето на възобновяема енергия в глобален мащаб изглежда наистина светло, като МАЕ прогнозира, че секторът ще нарасне с 50% между 2019 и 2024 г. и ще достигне 3 700 гигавата мощности. Възобновяемата енергия е доставила 8,5% от световните енергийни нужди през 2017 г., но тази цифра може да достигне близо 30% до 2040 г.

2. Природният газ.

Търсенето на природен газ нарасна с невероятните 4,6% през 2018 г. когато са били доставени 314 милиона тона „синьо гориво“, а тенденцията на растеж продължава и през текущата година, обусловена от мащабното дистанциране спрямо въглищата, добрия икономически растеж и други икономически фактори.

Сега природният газ представлява 45% от увеличението на потреблението на енергия през последното десетилетие.

Очаква се търсенето на природен газ да се забави, като МАЕ казва, че търсенето ще нарасне средно с 2% през 2019 г. и средно с 1,6 на сто годишно през следващите пет години, главно поради по-слабото потребление в Китай, което се очаква да нараства едва с 8% годишно до 2024 г., след като през 2018 г. скочи с 18,1 на сто.

МАЕ очаква потреблението на природен газ да нарасне с 40% до близо 200 квадрилиона британски термални единици до 2050 г.

Природният газ може да играе ключова роля за намаляване на емисиите на парникови газове. Бързото приемане на природния газ е причина за постоянния спад на производството на енергия от въглища в много страни по света, включително и в САЩ.

3. Ядрената енергия.

Ядрената енергия продължава да подпомага все по усилено борбата на страните за редуциране на количествата вредни емисии и преминаване към чиста енергия. В глобален план ядрените мощности достигат генерират 2563 тераватчаса чрез 449 реактора през 2019 г., като са били добавени цели 9 блока, а 7 са били изведени от експлоатация.

Общо 55 реактора са в процес на изграждане, като 5 от тях вече се строят. Секторът преживява силен растеж, като повече от 20 нови реактора са планирани да бъдат свързани към глобалната мрежа преди края на 2020 г.

Ядрената енергия доставя около 10% от световната електроенергия и е вторият най-голям източник на енергия с ниско съдържание на въглерод.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
3
 
4
 
20
khao до: Sokratus
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
представиш, че земята е кръгла, ако нямаше снимки от космоса!
---
не е нужно са си го представяш, още преди повече от 2000 години е доказано че е кръгла от древните гърци.... а за добата го остави, мозъка му е замръзнал още на 10 нов 89та :))
5
 
4
 
19
Sokratus до: doba
преди 3 месеца
Бъдещето не можеш да си го представиш, както и нямаше да можеш да си представиш, че земята е кръгла, ако нямаше снимки от космоса!
Иначе в този тъмен час в студена Дания - 90% от тока идва от вятър!
Нищо лично просто числа!
Много е трудно да разберете факта, как точно ще стане прехода от въглеводороди към ВЕИ.
Много е трудно да си представите, че първо през лятото през деня няма се ползват ТЕЦ! После ще стане през пролет- есен, като ще се започне и да се ползва ВЕИ в някои от тъмните часове.
След като се научим на това и технологиите поевтинеят за съхранение на енергия, ще почне да се мисли за целодневно ползване на ВЕИ през лято, пролет и есен и в някои дни на зимата. И така бавно и постепенно в рамките на 20 години всичко ще си дойде на мястото!
А дотогава ще си ползваме ТЕЦ-овете, които сме изплатили, като ограничаваме тяхното ползване!
И в крайна сметка от година на година ще намаляваме изхвърлянето на СО2, по най-евтиният начин.
Спецално за членовете на клуб Земята е плоска
4
 
7
 
18
doba до: Local_Person
преди 3 месеца
Бъдещето си е Бъдеще, без да го подценявам.
А ето го и Настоящето:
http://eso.bg/?did=32
50% от тока в БГ е от въглища/в момента.

Нищо лично, само статистика.
Според нея само 4% в момента се правят от перките, волтаиците ги няма/облачно е.
Само че климатика/компютъра/лампата не иска 4% мощност, без 100% не работи...
2
 
6
 
17
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Бъдещето е на Соларните, Вятърните, ВЕЦ и АЕЦ.
7
 
8
 
16
fon
преди 3 месеца
И в ЕС въглищата бяха "царя" доскоро, но вече дори модерните ВЕИ ги бият. От въглища се прави под 20% ток, а от вятър, слънце и биомаса над 20%. Пък ние сме в ЕС, а не в Индия.

дали е вярно 0.3% от вятър? Има 3 начина да изопачиш дори вярна статистика по въпроса:
1.Не споменаваш година, а ВЕИ се развиват много бързо
2.Говориш за "енергия" като ставяш, читателя да си мисли за електроенергия
3.Сравняваш реално производен ток от ВЕИ с калоричност на енергоносителя, а не с произведен ток от нефт или газ. Но една кола ползва към 25% от енергията в бензина, пък електромобил над 95%.

Още от Други
Сливанията и придобиванията в света замръзнаха заради коронавируса