IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са 10-те най-големи енергоснабдителни компании в света?

Въпреки че през последните месеци публичните енергийни компании изпитват финансови затруднения, някои от тях продължават да регистрират впечатляващи приходи

09:30 | 29.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Енергията продължава да бъде един от основните движещи фактори на глобалната икономика. Въпреки че през последните месеци листнатите на Нюйоркската фондова борса енергийни компании се представят не особено успешно, много от представителите на индустрията продължават да регистрират впечатляващи приходи през 2019 г. Investor представя класацията на Energy Digital за 10-те най-големи компании за енергийни комунални услуги в света.

10. Базираната в Чикаго, Илинойс, Exelon е една от най-големите електроенергийни организации в САЩ. Дружеството развива и интензивна инвеститорска дейност по отношение на възобновяемата енергия. Въпреки че Exelon се намира във ветровития Илинойс, компанията е решила да заложи не на вятърните турбини, а на ядрената енергия. Компанията има дял или е едноличен собственик на 23 ядрени реактора с общ инсталиран капацитет от 23 000 мегавата.

9. Southern Company е компания за доставка на електроенергия и природен газ, която развива дейност в щатите Алабама, Джорджия, Илинойс, Мисисипи, Тенеси и Вирджиния. Нейният централен офис е ситуиран в Атланта, Джорджия.

Дружеството присъства в списъка на 500-те най-големи компании по приходи и печалба.

8. Испанската компания Iberdrola разполага с клиентска база в размер на 31 млн. души в четири страни. Притежавайки редица активи като Scottish Power и Avangrid, дружеството заема първо място сред най-големите компании за производство на вятърна енергия в света и една от най-големите енергийни компании като цяло. През 2019 г. Iberdola регистрира пригоди в размер на 36 млрд. евро.

7. Американската Dominion Energy доставя енергия до редица източни щати, в това число Илинойс, Северна Каролина и Западна Вирджиния. Общият инсталиран капацитет на нейните активи достига 27 000 мегавата.

В енергийния микс на Dominion Energy най-голям дял има природният газ (33%), следван от ядрената енергия (22%). Компанията се стреми да увеличи дела на възобновяемата енергия, съобразявайки се с изискванията на своите клиенти. През 2019 г. тя реализира приходи в размер на 16,5 млрд. долара.

6. Италианският енергиен гигант, базиран в Рим, Enel е един от големите лидери в производството и дистрибуцията на електроенергия, като в същото време развива и проекти, свързани с природния газ.

Приходите на дружеството за 2019 г. възлизат на 89 млрд. долара. Enel развива и сериозна дейност, свързана с възобновяемата енергия.

5. Френската компания Électricité de France (EDF), базирана в Париж, разполага с богато и разнообразно портфолио от инвестиции и интереси, в това число проекти за ядрена енергия, хидроенергия и изкопаеми горива. Дружеството разполага и с впечатляващ енергиен сбор от активи – общо 120 гигавата мощности.

EDF отчита приходи в размер на 71,3 млрд. евро през 2019 г., което поставя компанията в ешелона на най-големите дружества за комунални услуги в света.

4. Представител на Fortune 200, NextEra Energy разполага с активи с общ инсталиран капацитет от 45,9 гигавата и приходи от 19,2 млрд. долара през 2019 г.

Базираната във Флорида компания предоставя енергия на над 10 млн. души, превръщайки я в третия по големина доставчик на енергия в САЩ. Дружеството притежава и дъщерни предприятия като Florida Power & Light и Gulf Power Company.

3. Известна като едно от най-големите контролирани от инвеститори дружества за комунални услуги в света, National Grid регистрира приходи от 15 млрд. паунда през 2019 г. и предоставя енергия на 20 млн. потребители, както природен газ, така и електроенергия.

Въпреки че централният офис на компанията се намира в Лондон, Великобритания, National Grid развива усилена дейност и в Североизточна Америка, най-вече в Ню Йорк, Роуд Айлънд и Масачузетс.

Акциите на компанията се търгуват на Нюйоркската фондова борса и в Лондон.

2. Френската ENGIE регистрира приходи от 60 млрд. евро през 2019 г., което я превръща в една от най-рентабилните компании за комунални услуги в света.

Основана през 2008 г. при сливането на Gaz de France и Suez, ENGIE е работодател на повече от 158 хил. души по света, като наскоро реши да предприеме мащабно диверсифициране от изкопаемите горива с фокус върху възобновяемата енергия.

1. Основана през 1904 г. със седалище в Шарлът, Северна Каролина, Duke Energy разполага с общ инсталиран капацитет от 58 200 мегавата от въглища, газ и петрол. Компанията в момента обслужва над 7,2 млн. клиенти.

През 2019 г. дружеството регистрира приходи в размер на над 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още