IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са основните рискове за инвеститорите в Близкия Изток през 2020 г.?

Политическата нестабилност в арабския свят и липсата на разбирателство между някои от страните продължават да помрачават оптимизма на инвеститорите

15:05 | 25.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светлините на световните борсови прожектори попаднаха през април върху дебюта на саудитската държавна петролна компания Aramco, която успя да привлече 12 млрд. долара при своето първо предлагане на облигации, своеобразна подготовка за сетнешното първично публично предлагане (IPO).

Доларовите облигации в Персийския залив превъзхождаха тези от нововъзникващите пазари с доходност от 14% през тази година. 

В същото време атаките с дронове срещу съоръженията на Aramco през септември служат като напомняне за разрива в политическите линии в региона и потенциалните клопки, с които се сблъскват инвеститорите.

„Рискът от геополитически сривове не е изчезнал“, пише от своя страна Citigroup Inc в бележка, като Bloomberg представя списък с някои от най-големите рискове, които инвеститорите ще наблюдават през следващата година:

Политическа криза в Персийския залив

Възможността за опустошителна война с Иран и неговите пълномощни милиции в региона подтикна монархиите в Персийския залив да преосмислят стратегиите си. Всеки признак за помирение между Саудитска Арабия и Иран или прекратяване на ембаргото срещу Катар би довел до мощен тласък за инвестиционната активност в региона.

Въпреки слабите намеци за размразяване на отношенията между Катар и противниковия блок, включващ Обединените арабски емирства (ОАЕ), Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн, закърпването на отношенията все още не изглежда изобщо гарантирано.

Катар проведе преговори със Саудитска Арабия, но пропусна ОАЕ. Емирът на Катар отказа покана да присъства на годишното събрание на лидерите в Персийския залив, проведено в Саудитска Арабия през декември, което подтикна представител на ОАЕ да каже, че кризата с Доха "продължава".

Петрол и емитиране

С намалението на цената на Брент с около 25%, откакто достигна четиригодишен връх през октомври 2018 г., фискалните дефицити за някои страни в региона се увеличават и всеки по-нататъшен спад на цените на петрола през 2020 г. ще задълбочи проблемите в болката, според Fitch Ratings.

Глобалните петролни пазари все още са изправени пред излишък през 2020 г., дори ако ОПЕК и нейните партньори (ОПЕК+) задълбочат отново съкращения на производството, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) през декември. Доставките извън групата, водени от американската шистова индустрия, продължават да растат много по-бързо от световното търсене.

Това ще увеличи натиска върху Саудитска Арабия, Оман, Бахрейн и Египет за продажба на държавни облигации. Правителствата и компаниите в региона събраха рекорден дълг от 111 млрд. долара през тази година, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Гражданските протести

Високата младежка безработица, лошото управление и други дълбоко вкоренени проблеми, допринесли за възпламеняването на Арабската пролет през 2011 г., продължават да заплашват политическата стабилност на много страни в региона. Изправени пред тези препятствия, правителствата в Ирак, Ливан, Египет, Алжир, Иран и Судан ще се борят за „преработка“ на икономиките си с потенциално непопулярни програми, смятат от Fitch Ratings.

„Реформите за стабилизиране на публичните и външните финанси както при вносителите на петрол, така и при някои износители, рискуват по-нататъшни социални и политически реакции“, предупреждават от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още