Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кои са петте най-влиятелни личности в сектора на чистата енергия

Всяка революция изисква наличието на лидери, които дадат тон и да ръководят процеса - и революцията на възобновяемите източници не се различава в това отношение

Кои са петте най-влиятелни личности в сектора на чистата енергия

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Световният енергиен сектор претърпява мащабна трансформация. Преходът от традиционните изкопаеми горива към възобновяема енергия е в разгара си, като борбата с климатичните промени продължава да набира сериозна инерция. Според перспективата на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за 2020 г. очертава силен ръст на новите възобновяеми мощности в глобален план, пише Oilprice. 

Още по темата

Според агенцията през 2020 г. са били добавени 200 гигавата зелена енергия, като се очаква възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да представляват 95% от ръста на глобалния енергиен капацитет до 2025 г. МАЕ прогнозира, че вятърните и соларните мощности ще засенчат тези на природния газ и въглищата съответно през 2023 г. и 2024 г.

Въпреки това, всяка революция изисква наличието на лидери, които дадат тон и да ръководят процеса - и революцията с възобновяеми източници не се различава в това отношение.

В сектора действат някои от най-големите мозъци в енергетиката, включително учени, иноватори и дори политици.

Ето някои от най-влиятелните хора, движещи революцията към чистата енергия:

Илон Мъск

Мъск не е просто един от най-богатите и влиятелни хора в областта на ВЕИ, но също така е и новатор с високи постижения. Той е мозъкът зад Tesla Inc., най-разпознаваемата марка електромобили в света. Няма съмнение, че електрическите превозни средства са бъдещето на мобилността, като Великобритания вече определи краен срок до 2030 г. за поетапното спиране на превозните средства с двигатели с вътрешно горене. Model 3 на Tesla е много популярен, като се очаква компанията да достави 1 милион превозни средства през 2021 г., след като доставките за 2020 г. достигнаха близо 500 000 броя.

На 21 декември Tesla се присъедини към борсовия индекс S&P 500, като компанията може да се похвали с пазарна капитализация в размер на 658 млрд. долара.

Tesla контролира звеното SolarCity, един от лидерите в сектора за соларна технология. Според UBS Research през миналата година Tesla е била лидер по отношение на жилищните фотоволтаици, като делът ѝ достига 14% от всички американски жилищни соларни инсталации, благодарение на придобиването през 2016 г. на SolarCity. Въпреки това сливането на Sunrun-Vivint Solar през изминалата година може да промени динамиката при жилищните соларни инсталации, тъй като обединената компания притежава 16% дял от пазара.

От тази седмица Мъск вече е и най-богатият човек на света с нетно състояние от близо 190 млрд. долара по данни на Forbes.

Урс Хьолцле

Старшият вицепрезидент по технологична инфраструктура в Google  е в основата на подвига на американския технологичен гигант, който през 2017 г. се превърна в първото голямо име в Силициевата долина, която захранва своите операции, в това число и центровете си за данни и офиси, със 100% възобновяема енергия.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google е сред малкото корпорации, които са се ангажирали да създават мащабни дългосрочни договори за директна покупка на възобновяема енергия. Днес компанията е най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия в света, като ангажиментите ѝ достигат 2,6 гигавата (2600 мегавата). Това е повече от количеството енергия, което управляват много от големите компании за комунални услуги.

Миналата година Google подписа договори за закупуване на над 2,7 GW чиста енергия в световен мащаб, най-големият ангажимент за чиста енергия от компания в глобален план. Това включва договори за закупуване на 1,9 GW зелена енергия в шест държави.

Инженерите на Google прекарват години в усъвършенстване на центровете за данни, което ги прави с 50% по-енергийно ефективни от средното ниво за индустрията. Очевидно обработката на трилиони търсения в търсачката на Google всяка година и възпроизвеждането на повече от 400 часа видеоклипове в YouTube всяка минута изисква много енергия и Google купува възобновяема енергия, за да намали въглеродния си отпечатък и да допринесе в борбата с изменението на климата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
ing5rov до: Valentin13
преди 3 месеца
масите са обречени да разбират истината винаги по трудния път ... не чрез главите си , ами чрез здниците си !
1
 
4
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
моето мнение е друго - едно е което си говорят политиците за да печелят избори и да ходят по конференции и симпозиуми, а друго е което в действителност правят. всеки в бизнеса с перките знае, че те не могат да бъдат основен източник на енергия, но не го казват на масите за да правят пари от кампании.
6
 
5
 
5
преди 3 месеца
Аре да им дигнем на Бойчето и компанията летвата до небесата! Що па не -
царят е гол! Пораженческата реч на Тръмп е фейк! Доказуем и от ултра проззз, който обаче вярва на очите си!

https://youtu.be/r6-aLNHfceM
5
 
5
 
4
zelka007 до: дядя Вова
преди 3 месеца
ти и за тролинг не ста'аш вече ... качи килца и ти отслабна ищахът , едно време можеше да бачкаш на изброените хора в материалът да им носиш куфарите от колата до външната врта на хотелът дето са отседнали , са и за това не ста'аш вече ... :)))
6
 
3
 
3
дядя Вова до: ing5rov
преди 3 месеца
Затова пък вдигат все по висока топка за забиване (както във волейбола).
Ууникален кеф за тролинг :)
Вдигат ми настроението.

Верной дорогой идёте ,товарищи!
Так держать!

Още от Други
Яцек Олчак пое официално „Филип Морис Интернешънъл“