Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кой ще наследи застарелите и болни палестински ръководители?

Президентът Махмуд Абас, който ще навърши 83 години през март, през последните месеци често постъпва в болница за изследвания и лечение

Кой ще наследи застарелите и болни палестински ръководители?

Махмуд Абас. Снимка: Архив Ройтерс

Палестинската политика е неспирно и често безплодно занимание. След две десетилетия започвани и прекъсвани преговори държавата Палестина остава недостижима. Сега към това се добавят напреднала възраст и влошено здраве, пишат Мириам Бъргър и Люк Бейкър от Ройтерс.

Президентът Махмуд Абас, който ще навърши 83 години през март, често през последните месеци постъпва в болница за изследвания и се лекува в чужбина. Неговият главен преговарящ Саеб Ерекат, с 20 години по-млад, е любител на бягането, но страда от белодробна фиброза и се нуждае от трансплантация на бял дроб. 

Приближени на Абас казват, че той все още е силен, а сътрудници на Ерекат го описват като неуморим, даже когато му се налага да подпомага дишането си с кислородна бутилка. В имейл Ерекат отказва да обсъжда подробно здравето си, като го нарича личен въпрос. 

Фактът, че двама от най-изтъкнатите палестинци на световната сцена са болни или в случая с Ерекат се нуждаят от животоспасяваща операция, поражда въпроси в Израел и палестинските територии за това какво предстои. Ако президентът за последните 12 години и неговият главен преговарящ напуснат сцената, кой ще надделее? И като имаме предвид дълбокото разделение в палестинската политика - партията "Фатах" на Абас е в остър конфликт с "Хамас", ислямисткото движение, което контролира Газа - какви са рисковете от вътрешен въоръжен конфликт?

Повечето анализатори и наблюдатели на палестинските дела смятат за нищожни шансовете за мащабни боеве между "Фатах" и "Хамас", още повече че Израел, който държи Газа под здрава блокада и е окупирал Западния Бряг и Източен Йерусалим, има интерес да ги предотврати. От друга страна, въпреки че Абас доминира на сцената след смъртта на Ясер Арафат през 2004 г., палестинците не са останали без политически структури и начини да намерят жизнеспособен негов приемник, като в комбинацията има няколко имена. 

Още по темата

"Засега не се виждат признаци, че нещата вървят към насилие, независимо от "плодородната почва" за това", казва Халил Шикаки, водещ социолог и анализатор от Палестинския център за политика и проучвания. "Най-важен е факторът, че разделението, макар да поражда недоволство, пречи на "Фатах" и "Хамас" да си имат доверие и да си сътрудничат, за да извършват насилствени атаки", казва той. 

Като добавим и факта, че палестинските сили координират всекидневно с израелските сили поддържането на сигурността на Западния бряг въпреки цивилната съпротива, вероятността за голям изблик на насилие - било вътрешен, или срещу Израел - изглежда ограничена. Може би по-големи са опасенията за това как би се осъществило прехвърлянето на властта и дали то би станало плавно. 

Вакуум във властта

"Ситуацията е назряла за вакуум във властта", казва Грант Ръмли, изследовател във вашингтонската Фондация за защита на демокрациите и съавтор на биографията на Абас. "Ако палестинците застанат зад една личност, мисля, че има шанс за мирен преход. Както вървят нещата, това става все по-малко вероятно", твърди той. 

Абас държи здраво властта, откакто през 2005 г. бе избран за четиригодишен мандат. Оттогава не е имало президентски избори. Опоненти, като бившият шеф по сигурността във "Фатах" Мохамед Далан, емигрираха. "Хамас" с неговата твърда ислямистка идеология е смятан за враг също толкова, колкото и Израел. 

Въпреки че израелският премиер Бенямин Нетаняху публично отхвърля Абас като партньор за постигане на мир, елитът на израелските служби за сигурност харесва неговата твърда ръка и факта, че той предпочита мирната съпротива пред насилието. Най-високопоставените лица около Абас до голяма степен имат същите убеждения. "Всички основни кандидати да наследят Абас споделят неговата политическа програма", казва Натан Трал, старши анализатор в Международната кризисна група. По думите му "вероятността някой от неговите приемници да подкрепи въоръжена съпротива или да призове за въоръжена съпротива е много, много малка".

Сега най-често се споменават две имена като приемници на Абас: 55-годишният шеф на разузнаването Маджид Фарадж, която често придружава Ерекат на преговорите; и 67-годишният Махмуд Алул, първи заместник на Абас във "Фатах" и бивш губернатор на Наблус. Петдесет и осем годишният Маруан Баргути, който излежава в израелски затвор пет доживотни присъди за убийство, често е възхваляван по улиците като бъдещ лидер, а рейтингът му в анкетите е висок. Но той едва ли някога ще бъде освободен, а и самите палестинци казват, че ако бъде освободен, вероятно няма да бъде толкова популярен. 

Така че очакванията са хора около Абас и неговата партия да се издигнат и да продължат неговия курс - нещо, което е желано и от Израел. "Основната позиция на Израел е да се дава приоритет на стабилността", казва Трал. "Всяка промяна в "гвардията" на Западния бряг е заплашителна от гледна точка на Израел", добавя Трал.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Други
М. Керемедчиев: Тръмп има обективни причини да премести посолството на САЩ в Йерусалим