Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кои сили ще действат на световните пазари на природен газ до 2040 г.?

Търсенето на газ се оказа устойчиво въпреки въздействието на коронавируса, но дали тази устойчивост ще се задържи в по-дългосрочен план, питат се експерти

Кои сили ще действат на световните пазари на природен газ до 2040 г.?

Снимка: Getty

Още преди появата на пандемията от коронавирус и срива на петролните цени през пролетта, 2020 г. се очертаваше като година на свръхпредлагане за световните газови пазари. През 2019 г. беше добавени рекордните близо 40 млн. тона доставки, които поставиха цените под напрежение. И в началото на тази година широко разпространените блокировки, свързани с коронавируса, оказаха незабавно негативно влияние върху търсенето на газ.

След като социалните ограничения постепенно бяха премахнати, търсенето започна да показва признаци за възстановяване. Но колко устойчиво ще е това възстановяване? И какви сили ще формират световните пазари за газ и втечнен природен газ през следващите две десетилетия, питат се газовите анализатори Кристи Крамър, Стивън О‘Рурк, Мъри Дъглас и Луси Кълън в статия, публикувана на сайта на Wood Mackenzie. 

Още по темата

Факторът „глобална икономика“

Авторите на статията прогнозират възстановяване на световната икономика през 2021 г., при условие че пандемията бъде овладяна  и се избегне втора вълна от инфекции. Икономическият  растеж обаче едва ли ще се възстанови до нивата отпреди кризата. Много прогнози поставят това пълно възстановяване някога през следващите няколко години. Wood Mackenzie намали прогнозите си за световния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2025 г. а 3,5%.

Търсенето на газ обаче се оказва устойчиво въпреки ограниченията, свързани с коронавируса. Пазарът ще продължи да се възстановява успоредно с икономиката.

Анализаторите гледат с оптимизъм към средносрочните прогнози за търсенето на втечнен природен газ (LNG), но според тях динамиката при предлагането е по-различна.

В момента проектите за LNG са в процес на продължително забавяне и отлагане заради щетите, които пандемията нанесе на пазара и разработчиците. Това ще се отрази в близко бъдеще върху предлагането, докато търсенето постепенно се възстановява.

Охлаждат ли се настроенията на инвеститорите, докато пазарът остава муден?

Инвестиционната дисциплина е тема, която се обсъжда навсякъде. Докато пазарът се възстановява, корпоративните производители ще продължат да действат предпазливо чрез понижени разходи.

С настъпването на енергийния преход разработчиците и финансистите все повече ще взимат предвид риска от изменението на климата за техните газови проекти. Това ще създаде затруднения за големите имена в бизнеса, тъй като операциите им ще бъдат застрашени от санкции и повишените изисквания относно парниковите газове.

Този променящ се инвестиционен климат, съчетан със свиването при втечнения газ, означава, че апетитът за инвестиции в LNG ще се забави през следващите две до три години.

Тъй като търсенето се възстановява и продължава да нараства, пазарното пространство за ново предлагане ще започне да се отваря отново към края на 2020 г., когато ще са необходими нови инвестиции в предлагането.

Как енергийният преход ще повлияе на растежа на търсенето в дългосрочен план?

Търсенето на газ ще се забави с напредването на енергийния преход. Но въздействието ще варира в зависимост от географското положение.

В Европа „Зелената сделка“ вдига летвата по-високо: страните продължават да напредват относно целите за ограничаването на емисиите, най-вече в енергийния сектор. Но европейските страни се нуждаят от повече усилия, ако искат да постигнат въглероден неутралитет до 2050 г., като тук заплахата за природния газ е значителна.

Жилищният сектор е изправен пред допълнителен риск от увеличаване на електрификацията. С развитието на зеления водород търсенето на газ в другите сектори ще бъде застрашено.

В САЩ Wood Mackenzie очаква вътрешното търсене на газ да достигне пик през 2036 г., след което то ще започне да пада, докато ресурсът бъде заменен от възобновяеми източници.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Oбичам България до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Прав си за много неща, особено зелената мафия. Обаче, подценяваш много алтернативната енергия. Един стар бойлер боядисан в черно на покрива на къщата на село без проблем осигурява топлес вода за лятото. На последния етаж имам панел и си топля 200 литра бойлер само със слънчева енергия 8-10 месеца в годината. За останалото време има разделение от 80 л, което се топли с ток при нужда. Така, че както в Турция имат масово панелчета с бойлери по покривите, не виждам нищо лошо да се ползва. И не съм за отмяна на газта, просто има много практични решения, без да говорим за скъпи такива като термопомпи земя - вода или вода - вода.
4
 
4
 
2
преди 1 месец
Нищо друго не може да замести въглището (че и атомчето и част от петролът с навлизането на електрически коли), освен природния газ и напъните на ВЕИ-психопатите са безполезни... впрочем те си го знаят и само гледат да усвоят едни голееееми пари и после да се изсулят кат` тако`а.
"Зелен водород" - дръжки ВЕИ никога няма да могат да покрият дори настоящото потребление, камо ли да произвеждат и водород.

Германците - като хора рационални го разбират и затова за пръв път в новата си история се разбунтуваха срещу САЩ, за да защитят Северен поток 2. Руснаците пък - като хора предприемчиви и търпеливи към откачалки - започват производство на водородчец от природен газ - БЕЗ въглеродни емисии в атмосферата.

Зелената сделка засега е само купчина хартия без никаква стойност. Бюрократите няма да смеят да оставят Европа без енергия, освен ако не искат да бъдат живи разкъсани.
3
 
4
 
1
преди 1 месец
"въздействието на коронавируса" вече се изнизва като пръдня из гащи ... остава
смрадта , ама и тя е довреме ...

Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход