Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Колко драматичен ще бъде драматичният спад на ПЧИ потоците?

Въпреки че бизнесът продължава да изпитва сериозни затруднения заради пандемията, много от компаниите гледат с оптимизъм към бъдещите перспективи за растеж

Колко драматичен ще бъде драматичният спад на ПЧИ потоците?

Снимка: Bloomberg

Тъй като COVID-19 продължава да опустошава глобалната икономика, няма съмнение, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) ще бъдат значително засегнати. Единственият въпрос е каква ще бъде степента на техния спад, пише Рут Страхан в коментар за Pharmaceutical Technology.

На 9 март по време на Конференцията за търговия и развитие на ООН беше изчислено, че глобалните потоци на ПЧИ ще се свият с 5% до 15% през 2020 г. и 2021 г. Само за един месец тази прогноза беше променена до по-мрачния диапазон от 30% до 40%.

„Избухването и разпространението на COVID-19 ще доведе до драматичен спад в глобалните потоци на ПЧИ“, предупреждава Джеймс Дзън, директор на инвестициите и предприятията в Unctad. 

Още по темата

В резултат на икономическата несигурност, отприщена от световната пандемия, многонационалните предприятия (MNE) ограничават капиталовите разходи, като пряко засягат потоците на ПЧИ. Тъй като корпорациите ще трябва да се справят с по-ниски печалби в своите чуждестранни звена, ще има по-малка печалба за реинвестиране. Unctad посочва, че реинвестираните печалби представляват приблизително 40% от общия приток на ПЧИ в икономиките, най-силно засегнати от коронавируса, включително САЩ, ЕС и Австралия.

Освен това Unctad изтъква, че най-големите 5000 корпорации, които са колективно отговорни за значителна част от глобалните ПЧИ, са претърпели осреднена ревизия на прогнозите си за приходите за 2020 г. с 30% надолу.

Преразглеждането на оценките на приходите в негативна посока е по-сериозно в развитите страни, които са основен източник на изходящи ПЧИ. Насоките за печалба на многонационалните предприятия в развитите страни бяха преразгледани в посока надолу с 35% в сравнение с 20% в развиващите се икономики. Осреднените ревизии надолу бяха особено силни в САЩ поради проблемите на многонационалните предприятия в енергийния сектор. Мрачната ревизия в Европа вече задмина и тази в Азия.

Пандемията засяга и различни начини за влизане на чуждестранни инвеститори, коментира Дзън. Разширяването на зелените инвестиции, както и трансграничните сливания и придобивания се забавят, а в някои случаи спират.

Най-силно засегнатите сектори

С изолирането на хората и спирането на дейността на индустриите продължава спадът на икономическата активност, което създава неравномерно въздействие в секторите. Тези, които са най-силно засегнати от ревизиите за намаляване на приходите и печалбата, включват енергийната промишленост и индустрията на основни материали, авиокомпаниите и автомобилната индустрия, посочва Unctad.

При налагането на международни забрани за пътуване, авиокомпаниите претърпяха резки спадове, като драстичните ревизии на печалбата и приходите бяха намалени в цялата индустрия. Компанията easyJet обяви на 30 март, че целият ѝ флот от самолети трябва да бъде приземен, а Air Canada и British Airways освободиха хиляди служители.

COVID-19 подчерта колко важен е туризмът за световната икономика, като през 2019 г. секторът представлява 10,4% от глобалния БВП, според Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), и отговаря за едно на всеки пет работни места, създадени между 2014 г. и 2019 г.

Автомобилният сектор е изправен пред множество предизвикателства - ограничения на веригите на доставка, безопасността на работната сила, затварянето на складове и намаляване на търсенето. В Европа и Северна Америка през седмицата, приключваща на 6 април, GlobalData изчислява, че приблизително 3,2 милиона леки превозни средства са отпаднали от производството, което е довело до 101,8 млрд. долара загубени приходи.

Автомобилните производители въвеждат спешни мерки, като FCA, Toyota, Daimler, Ford и GM се обръщат към капиталовите пазари, за да осигурят кредитни линии на стойност 55 млрд. долара, за да останат конкурентоспособни.

Друг сектор, който страда сериозно, е този на строителството. GlobalData очаква световната строителна продукция да се свие с 1,4% през 2020 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Вл. Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"