IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва бедствието в Австралия?

До 50 млн. долара дневно губи икономиката на страната

16:30 | 04.01.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австралия е обхваната от смъртоносни пожари, които горят в цялата страна, предизвиквайки емоционален дебат за въздействието на изменението на климата на континента, пише Bloomberg TV Bulgaria. Безпрецедентният мащаб на кризата и снимките на ужасени туристи, криещи се на плажовете от ада, шокираха много австралийци.

Едва в началото на лятото в страната, която е засегната от продължителна суша, властите се опасяват, че пожарите ще продължат да се разрастват, като все повече домове и части от сушата биват опустошени.

Ето някои ключови детайли около кризата в Австралия: 

Колко души са загинали?

От както сезонът на пожарите започна преди месеци през зимата в южното полукълбо, 23-ма души са загинали, а 6 души са изчезнали в щата Виктория. Властите обаче се опасяват, че смъртните случаи ще се увеличат. Сред загиналите са доброволци пожарникари, включително млад мъж, загинал при преобръщане на 10-тонния му камион в това, което официалните лица определиха като „пожарно торнадо“. Най-смъртоносните пожари в Австралия бяха регистрирани през 2009 г., когато само за един ден загинаха 180 души.

Колко голяма зона е изгоряла?

Изгорели са огромни масиви земя. Унищожени са над 12 млн. акра (5 млн. хектара) – площ по-голяма от територията на Дания. Само в щата Нов Южен Уелс са унищожени 8,9 милиона акра гори и храсти, докато във Виктория са изгорели над 2,2 млн. акра.

Колко домове са разрушени?

Около 1365 домове са били унищожени само в Нов Южен Уелс през този сезон на пожарите и броят им се увеличава всеки ден, докато пожарите продължават да горят и властите оценяват щетите. Голям брой градове в провинцията са засегнати, включително област Балморал на около 150 километра югозападно от Сидни, която до голяма степен беше разрушена преди Коледа.

Какво е икономическото въздействие, прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
На кратко казвам, че проблеми с пожари вляят много повече на околната срада от много сфери на човешката дейност. А, за превенция и борба с тези пожари не се прави достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
абе пич , целта е да се събират пари , па ако щеш и за борба с извънземните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
red6
преди 4 години
Ти май сам не се разбра какво каза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
За колко много дребни неща засягащи климата има тонове статии изписани. А, за нови технологии, политики, кадри, тактики за спиране или намаляване на пожарите почти нищо няма. Само ако погледнем милионите дървета и друга растителност унищожена за 1-2 месеца, това НЕ МОЖЕ да се сравни с никакво спестяване на някакви % електричество или малко генериране на ток от слънцето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още