Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Колко струва замърсяването на въздуха на световната икономика?

Най-висока цена като дял от БВП плащат Китай, Индия и САЩ

Колко струва замърсяването на въздуха на световната икономика?

Снимка: архив Ройтерс

Greenpeace Югоизточна Азия и Центърът за изследвания на енергията и чистия въздух публикуваха нов доклад за разходите, свързани със замърсяването на въздуха от изкопаемите горива – както човешките, така и чисто икономическите.

Изгарянето на газ, въглища и нефт води до три пъти повече смъртни случаи от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Изчислява се също така, че замърсяването на въздуха генерира икономически разходи от 2,9 трлн. долара, което е равно на 3,3% от световния БВП, посочва statista.com.

Според данни, цитирани в доклада, през 2018 г. замърсяването с фини прахови частици се свързва с 4,5 млн. смъртни случая и 1,8 млрд. дни отсъствие от работа. Замърсяването с фини прахови частици се свързва още с 4 млн. нови случая на астма при деца и 2 млн. преждевременни раждания.

Това може да окаже въздействие върху икономиката под много форми, например по-високи нива на астма, диабет или хронични респираторни заболявания, водещи до намалена работоспособност и по-ниски нива на участие в работната сила.

Децата, податливи на пристъпи на астма, също пропускат учебни дни, което се отразява на обучението им. Така техните настойници също трябва да отделят допълнително време за грижа.

Според доклада инвалидността заради хронични заболявания струва на световната икономика 200 млрд. долара през 2018 г. Разходите за болнични и преждевременни раждания възлизат на, съответно, 100 млрд. долара и 90 млрд. долара.

Общите годишни разходи за замърсяване на въздуха в Китай се изчисляват на 900 млрд. долара всяка година, а разходите в САЩ се движат до 600 млрд. долара годишно.

Индийските градове от години са в челните позиции на индексите за замърсяване на въздуха, което струва на страната средно 150 млрд. долара годишно.

През 2018 г. цената на мръсния въздух се равнява на 6,6 процента от китайския БВП, 5,4 процента от БВП на Индия и 3 процента от БВП на САЩ.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Царството на въглеводородите насочва фокуса си към зелените облигации