IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите с първокласен кредитен рейтинг са на изчезване

Само две компании в САЩ имат рейтинг ААА спрямо 98 през 1992 г., по света също са намалели силно

12:24 | 26.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите с кредитен рейтинг ААА са почти изчезнали. Едва една шепа концерни в цял свят са запазили първокласния рейтинг, присъждан от Standard & Poor’s, след като този на ExxonMobil беше понижен през миналия месец, пише Financial Times.

В САЩ броят им е паднал до едва 2 - Johnson & Johnson и Microsoft. За сравнение, през 1992 г. е имало 98 американски компании с най-високия рейтинг на S&P.

"Измирането" на компаниите с рейтинг ААА отразява драстичния скок в ползването на дълг за подкрепа на възвръщаемостта към акционерите и финансирането на придобивания.

Тази тенденция не дава признаци на отслабване в днешните времена на ултраниски разходи за кредити.

Така например компаниите с инвестиционен и неинвестиционен рейтинг са

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
И едното и другото са вятър и мъгла...изобщо - нищо в действителност не е това, което изглежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Статията изкарва един много интересен проблем, който е по-скоро интелектуална заигравка. Дали влошаването на показателите и падането на рейтингите е вследствие на продължителното манипулиране на пазарите и показателите или обратното - спадането на показатели и пазарна стойност е заради спиране на манипулациите с рейтингите !? Може да се напише едно тритомниче по въпроса )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Какви "рейтинги", какви "акции", какви "аблигации" и прочее други финансови еквилибристики и алабалистики...??Всичко това е една химера бе, господа "офисни планктони", една фикция, илюзия... зад която не стои повече, освен някакво имагинерно "доверие", самовнушена "вяра" в това, че ако заставиш и останалите да повярват в това, в което ти "вярваш", то тяхната "стимулирана вяра" ще материализира твоята, след което бързо, бързо ше се изсулиш "по терлици", оставяйки останалите да продължават "да си вярват" в нещо, КОЕТО ГО НЯМА!Е да, ама НЕ! Тая играя свършИ и колодата от карти вече пада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още