Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Компаниите с първокласен кредитен рейтинг са на изчезване

Само две компании в САЩ имат рейтинг ААА спрямо 98 през 1992 г., по света също са намалели силно

Компаниите с първокласен кредитен рейтинг са на изчезване

Снимка: Ройтерс

Компаниите с кредитен рейтинг ААА са почти изчезнали. Едва една шепа концерни в цял свят са запазили първокласния рейтинг, присъждан от Standard & Poor’s, след като този на ExxonMobil беше понижен през миналия месец, пише Financial Times.

В САЩ броят им е паднал до едва 2 - Johnson & Johnson и Microsoft. За сравнение, през 1992 г. е имало 98 американски компании с най-високия рейтинг на S&P.

"Измирането" на компаниите с рейтинг ААА отразява драстичния скок в ползването на дълг за подкрепа на възвръщаемостта към акционерите и финансирането на придобивания.

Тази тенденция не дава признаци на отслабване в днешните времена на ултраниски разходи за кредити.

Така например компаниите с инвестиционен и неинвестиционен рейтинг са увеличили дълговете си с близо 4 трлн. долара от началото на 2008 г., изчисляват от Bank of America Merrill Lynch, което е приблизително равно на размера на пазара на американските държавни и градски облигации.

"Едно нещо е ясно - отдалечаването от финансовия консерватизъм, започнало в началото на 80-те години на миналия век, продължава и днес", коментира Томас Уотърс, анализатор в S&P.

От доста време мениджърите разчитат на дълговото финансиране, за да увеличат стойността на компаниите, което поражда устойчив спад на качеството на рейтингите.

Ползата, когато дадена компания без задължения прибегне до дълг, често е по-висока пазарна оценка. Натрупването на големи дългове в компании като Sears, TXU и радио оператора iHeartMedia обаче могат да задушат бизнеса и в крайна сметка да доведат до провал.

Организациите с топ кредитен рейтинг в САЩ като например Харвардския университет, Масачузетския технологичен институт и Станфордския университет, имат доходност около 2,6%, по данни на Barclays. За разлика от тях компаниите с рейтинг АА имат малко по-ниска средна доходност от 2,3%.

Доходността по облигациите пада, когато цената им расте.

Част от разликата се обяснява с липсата на значителен дълг с рейтинг ААА и тежестта, която Microsoft и Johnson & Johnson оказват върху индексите.

Към момента е дължим корпоративен дълг за около 62 млрд. долара с рейтинг ААА — над четири пети от който е на двете компании. Тази стойност обаче бледнее пред сумата от 419 млрд. долара на дълга с рейтинг АА и 1,78 трлн. долара с рейтинг А в САЩ.

"По някакъв начин рейтингът АА стана новият ААА, защото има много по-малко дълг с рейтинг ААА", коментира Ник Гартсайд, главен инвестиционен анализатор в JPMorgan.

По-рано тази година Exxon продаде дълг за 12 млрд. долара, след като инвеститорите бяха уведомени, че рейтингът на компанията ще бъде понижен, като доходността по 10-годишните облигации беше близо 3 на сто.

Според Джереми Сигъл, професор в Университета в Пенсилвания последната финансова криза разкрива скоростта, с която компаниите, дори и високо оценените, могат да загубят достъп до капиталовите пазари.

"Освен ако не са затрупани с кеш, компаниите просто не получават кредитен рейтинг ААА. Няма да се върнем към броя компании с такъв рейтинг от 60-те години. Тези времена отминаха завинаги ззаради увеличаването на глобалната конкуренция", коментира Сигъл.

Инвеститори и стратези не очакват компаниите рязко да намалят дълговете си,  което възпира мащабно подобрение на качеството на рейтингите.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
3
 
3
SS-23 до: balkando
преди 5 години
И едното и другото са вятър и мъгла...изобщо - нищо в действителност не е това, което изглежда...
0
 
4
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Статията изкарва един много интересен проблем, който е по-скоро интелектуална заигравка. Дали влошаването на показателите и падането на рейтингите е вследствие на продължителното манипулиране на пазарите и показателите или обратното - спадането на показатели и пазарна стойност е заради спиране на манипулациите с рейтингите !? Може да се напише едно тритомниче по въпроса )))
5
 
7
 
1
преди 5 години
Какви "рейтинги", какви "акции", какви "аблигации" и прочее други финансови еквилибристики и алабалистики...??Всичко това е една химера бе, господа "офисни планктони", една фикция, илюзия... зад която не стои повече, освен някакво имагинерно "доверие", самовнушена "вяра" в това, че ако заставиш и останалите да повярват в това, в което ти "вярваш", то тяхната "стимулирана вяра" ще материализира твоята, след което бързо, бързо ше се изсулиш "по терлици", оставяйки останалите да продължават "да си вярват" в нещо, КОЕТО ГО НЯМА!Е да, ама НЕ! Тая играя свършИ и колодата от карти вече пада...

Още от Други
Байдън и Ердоган са постигнали съгласие за Афганистан, но не и за С-400