IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите се въздържат от набиране на капитал в очакване на по-добър пазар

Едва 38 на сто от мениджърите по света предвиждат да наберат свеж капитал през следващите две години

10:02 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Компаниите се въздържат от набиране на капитал в очакване на по-добър пазар

Ръководителите на компании от цял свят се въздържат от големи планове за набиране на средства в очакване икономиките да се стабилизират още, показва проучване на Economist Intelligence Unit, направено за Royal Bank of Canada и цитирано от Ройтерс.

Едва 38 на сто от участвалите в проучването предвиждат да наберат свеж капитал през следващите две години въпреки постепенния ръст на активността при сливанията и придобиванията, при сделките с дялов капитал, първичните публични предлагания (IPO).

Най-популярен начин за набиране на средства се очаква да бъдат сделките с дялов капитал (посочени от 37 на сто от анкетираните), следвани от синдикираните заеми (35%), издаване на облигации с инвестиционна степен (25%), вторични предлагания на акции и секюритизация с по 14 на сто и IPO (11%).

В проучването, което е проведено между 28 април и 25 май, са участвали 440 старши финансови и други изпълнителни директори от целия свят.

Анкетираните мениджъри очакват икономическият растеж да се възстанови през следващите две години, но виждат икономическата несигурност на основните пазари като най-големия риск за набирането на средства. Като основни рискове са посочени и политическата несигурност и волатилността на валутните пазари.

Само 5% от запитаните са заявили, че новите регулации представляват риск за плановете им за набиране на средства.

Компаниите, които имат по-големи кешови резерви – практика, на която някога инвеститорите не гледаха с добро око, сега се ценят много повече, отколкото преди две години, тъй като имат по-големи възможности да намалят рисковете при по-крайни пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още