IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Ивицата Газа пак се разгаря

Новият премиер на Израел нареди въздушни удари след атака със запалителни балони от Хамас заради демонстрация на десните заселници в Йерусалим

18:38 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Конфликтът в Ивицата Газа пак се разгаря. Израелският министър-председател Нафтали Бенет нареди нови въздушни удари, след като палестинските бойци от Хамас изстреляха запалителни балони, съобщава FT.

Балоните бомби бяха изстреляни, след като правителството на Бенет позволи на десните заселници да демонстрират до Дамаската порта в Йерусалим във вторник, за да отпразнуват завладяването на Свещения град от Израел през 1967 г.

Броят на балоните се увеличи, след като в социалните медии бяха публикувани как израелската конна полиция отблъсква палестински младежи и хвърля зашеметяващи гранати, за да ги държи на разстояние от израелските демонстранти.

Ударите на тридневното правителство са първите след 11-дневната въздушна бомбардировка миналия месец. Израелските военни заявиха в сряда, че са ударили „военни съоръжения и места за срещи“, като след атаките няма жертви.

Организацията Хамас, която контролира Газа и чиито балони предизвикаха малки пожари близо до границата, не изстреля ракети. Това предполага, че се провежда прекратяване на огъня, задействано от Египет, САЩ и ООН. С подобна процедура приключи и конфликта през май.

Поредната размяна на огън подчертава предизвикателствата, които Бенет наследи от сваления премиер Бенямин Нетаняху. Неговият предшественик следваше политика, известна като „тихо за тихо“, като отговаряше на атаките с ограничени въздушни удари. Това се промени, когато ракетите на бойците достигнаха дълбоко вътре в Израел на 10 май.

Като министър на образованието в предишно правителство Бенет, ултранационалистичен технологичен милионер, поиска военните да стрелят по палестинци, които са изстреляли балоните. Балоните, пренесени в Израел от морския бриз, предизвикаха пожари в израелските земеделски райони в близост до Газа.

Бенет сега отговаря за осемпартийна коалиция, простираща се от крайното десница до левицата и разчитаща на гласовете на ислямистка арабска партия, която подкрепя неговото правителство. Освен това той е изправен пред натиск от дясното крило да се докаже като суров ултранационалист и да сигнализира за независимостта си от ислямистката арабска партия, която подкрепя неговото правителство.

„За първи път в Израел имаме ционистко правителство на малцинството и неговото съществуване зависи от партия, която е част от мюсюлманското братство точно като Хамас“, казва пенсионираният бригаден генерал Амир Авиви, който оглавява Habithonistim, група от 2000 бивши израелски генерали, офицери и оперативни работници от Мосад, които лобират за по-сериозни военни действия.

"Ако те са тези, които решават дали това правителство ще съществува, или не, те имат огромна политическа сила и ние сме притеснени за националната сигурност на Израел“, допълва Авиви.

Няма индикации, че решението на Бенет за атаките е повлияно от неговите коалиционни партньори, а ограничените въздушни удари в отговор на балоните са част от утвърдена „стълба за ескалация“, която израелските военни следват от години.

Атаките със запалителни балони идват, след като на демонстрацията в Йерусалим някои от участниците крещяха „Смърт на арабите“ и „Нека градовете ви изгорят“.

Маршът на знамето беше отменен на 10 май след седмиците на сблъсъци между палестинците от Източен Йерусалим и израелската полиция и точно преди Хамас да изстреля ракета към Йерусалим, за да предупреди Израел да спре изселването на араби. Демонстрацията беше пренасочена, за да се избегне мюсюлманския квартал в стария град – политическо решение от правителството на Бенет и отстъпка на съюзниците му в коалицията. На по-малък брой заселници беше позволено да се приближат до стария град, докато самата Дамаска порта беше затворена, за да им попречи да влязат в пустия мюсюлмански квартал.

За съюзниците на Нетаняху решението за промяна на маршрута на шествието е провал на новия кабинет. „Аз лично не вярвам, че трябва да отменим нещо заради заплахи от терористи - не е като да казваме на никого в Газа кога и къде да ходи“, коментира Флер Хасан-Нахум, заместник-кмет на Йерусалим, който подкрепя заселническата кампания в Източен Йерусалим.

„Всичко това е наше“, казва Орли Хасид, 50-годишен, пътувал от брега, за да се присъедини към марша. „Победихме във войната, така че притежаваме този град - мюсюлманите трябва да помнят това“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още