Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Коронавирусът ще инжектира на света рецесия с китайска спринцовка

Рязкото възстановяване на производството в азиатската икономика няма да има значение, ако глобалната икономика изпадне от борда на икономическия растеж

Коронавирусът ще инжектира на света рецесия с китайска спринцовка

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg

Всички, които имат бичи перспективи за Китай, преживяват страхотна седмица: важният производствен сектор на страната се върна към разширяване. Насладете се на това, защото този момент ще бъде самотен остров в океана на глобалните реалности, пише в коментар за Nikkei Asia Review Уилям Пешек.

Скокът в индекса на мениджърите на поръчки, който отразява доверието в пазарните условия, се повиши до 52 пункта от рекордно ниските 35,7 пункта през февруари. Това е толкова добър знак, колкото новините, които четем напоследък. Ръстът над 50 сигнализира за разширяване. Временното възстановяване от ниска база обаче не е доказателство за рязко възстановяване във V-образна форма от шока, причинен от коронавируса. 

Още по темата

Има някои очевидни причини да не се доверяваме на движението на PMI в Китай. Не на последно място, заради консенсуса между икономистите, които смятат, че са необходими поне три месечни отчитания, за да се даде ясна оценка на каквато и да било тенденция.

Именно тук трябва да се зададе въпроса: Ако Китай наистина се възстановява, то кой купува от страната?

Това не е домашният потребител в една страна, която беше блокирана в продължение на три месеца. Освен загубените доходи и ограниченията за пътувания, 1,4 милиарда души в Китай имат всички причини да се страхуват от избухване на втора вълна от COVID-19. Едва ли Китай в момента е среда, благоприятна за пътуване, хранене и закупуване на чанти, смартфони или апартаменти, смята Пешек.

Купувачите, които наистина имат значение, са другите големи икономики, пазарите, които се забавят дори с по-бърз темп от Китай в много от случаите. Траекторията на растежа на САЩ се влошава по-бързо, отколкото икономистите могат да проследят или са очаквали. Goldman Sachs, например, очаква рекорден 34-процентен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на американската икономика през второто тримесечие и скок на безработицата до 15% по-късно през годината.

Япония търпи сериозни удари. БВП на втората по големина икономика в Азия падна на годишна база със 7,1% през четвъртото тримесечие на фискалната година, приключила в края на март. Сега Токио се бори с най-продължителната тенденция на спад в сравнение с фалита на Lehman Brothers през 2008-2009 г., а PMI е под границата на растежа - 44,8 пункта.

Данните показват, че спадът в другите азиатски страни вече се ускорява съществено. В региона почти всички стойности PMI са под границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. Към тези страни спадат и Южна Корея, която отчита спад на PMI с 44,2 пункта, Виетнам – спад от 41,9 пункта, и Филипините, където понижението достига 39,7 пункта.

Всъщност светът като цяло „произвежда“ ужасни икономически данни. S&P Global Ratings смята, че глобалният растеж ще се забави до около 0,4%. Това би било най-слабото разширяване на световната икономика от 1982 г. Предупреждението на икономиста от S&P Пол Гринуолд е, че „спадът на активността ще бъде много стръмен“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Добре разбирам, че ФАЩ имат МИЗЕРНО И НЕЕФЕКТИВНО здравеопазване и искат да нашият вируса на някой......но кажете какво стана с онзи солджър от химическите войски на ФАЩ който е бир на пазара в Ухан и е казал хелоу на пациент №1?????????????????????????? НЕ КРИЙТЕ!!! ДАйте инфо....то от амареиканскто посолство ако чакате опорни точки.....ехееееее

Още от Други
JPMorgan и Lloyds искат да глътнат британската финтех компания Starling Bank