Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Коронавирусът ще струва на банките в света 2,1 трлн. долара

Загубите тази година ще са двойно по-големи в сравнение с 2019 г., прогнозира рейтинговата агенция S&P Global

Коронавирусът ще струва на банките в света 2,1 трлн. долара

Снимка: EPA/БГНЕС

Банките в света са изправени пред обща загуба на кредити на стойност 2,1 трлн. долара до края на 2021 г. в резултат на коронавирусната криза, пише рейтинговата агенция S&P Global, цитирана от Ройтерс. Тази година загубата ще достигне 1,3 трлн. долара, което е над два  пъти повече спрямо нивото от 2019 г.

Около 60% от загубите вероятно ще бъдат в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че най-големите относителни ръстове, средно над два пъти спрямо 2019 г., ще се случат в Северна Америка и Западна Европа, очаква S&P.

Още по темата
„Смятаме, че водещите 200 банки съставляват около две трети от глобалното банково кредитиране“, коментират водещите анализатори на рейтинговата агенция в доклада.

„За 2020 г. считаме, че кредитните загуби за тези банки ще погълнат около 75% от печалбата им преди провизии. Според основния ни сценарий това съотношение ще се подобри до около 40% през 2021 г.“, се казва още в документа.

Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да съставлява 1,2 трлн. долара от загубите през 2021 г., като три четвърти от тях ще бъдат регистрирани в Китай.

По отношение на потребителските кредити китайската банкова система е приблизително със същия размер като американската, японската, германската и британската банкови системи, взети заедно, и обичайно играе по-важна роля в снабдяването на икономиката с кредити.

Регионите в Северна Америка се очаква да съставляват допълнителни 366 млрд. долара от увеличението, следвани от 228 млрд. долара в Западна Европа, 142 млрд. долара в Източна Европа, Близкия изток и Африка и 131 млрд. долара в Латинска Америка.

„Ако пандемията от COVID-19 се окаже по-лоша или продължи по-дълго време от базовите икономически прогнози на S&P, комбинацията от по-високи кредитни загуби и по-ниска печалба неизбежно ще нанесе удар на банките в цял свят“, се казва в доклада на рейтинговата агенция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не и нашите банки. Особено на ЦКБ, тях адски много ги е страх от вируса.

Още от Други
Срещата на Г20 ще се състои, макар и виртуално