IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крейг Ерлам: Големите централни банки повишиха лихвите и това е правилно

По-високите лихви ще имат добро въздействие върху икономическия потенциал, посочва анализаторът

19:26 | 17.12.21 г.
Крейг Ерлам: Големите централни банки повишиха лихвите и това е правилно

Ако централните банки не действат, те рискуват да срещнат по-големи проблеми в бъдеще, като например много по-висока инфлация и много по-високи лихви, нарастващи с бързи темпове. Така че те трябваше да вземат това решение сега и смятам, че то е правилно. Това каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в Oanda, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има много фактори, които задействат събитията в момента. Те са различни от тези в миналото. Смятам, че сравнението е трудно и уверените действия на централните банки са уместни за удържане на инфлацията", коментира анализаторът.

Относно плановете за бъдещото покачване на лихвите от Федералния резерв събеседникът каза, че 2% лихвен процент не би трябвало да нанесе особена вреда, стига икономиката да продължи да се представя отлично. „Тя се представя много впечатляващо. Ако остане затегнат трудовият пазар, то тогава 2% не би трябвало да са проблем“, посочва той.

„Не искаме ниски лихви за постоянно, защото това създава финансов дисбаланс на пазарите и заплашва с кризи в бъдеще. Ние трябва да видим по-високи лихви и това ще има добро въздействие върху икономическия потенциал. Това, което не бихме искали да видим, е много бързо повишаване на лихвите до 2% - в рамките на шест месеца. Стигане до това ниво през следващите няколко години не би трябвало да притеснява никого, но ще видим каква ще е гледната точка през следващите месеци“, коментира гостът. 

По думите му повишаването на лихвите от Английската централна банка е изненадващо, но и релевантно. „Бях изненадан, защото те действат в момент на изключителна несигурност, когато виждаме да се налагат ограничения и има рекорден брой заразени. Бях изненадан, особено след като през ноември решиха да изчакат, когато лесно можеха да повишат лихвите. От друга страна, трябва само да видим данните от седмицата, за да разберем защо бе предприет този ход. Трудовият пазар е затегнат - заетостта намалява по-бързо от очакваното. Виждаме рекорден ръст при заплатите. Тези неща правят повишението на лихвите съвсем разумно. Единствено омикрон усложнява картината“, посочи Ерлам.

„Струва си да си припомним, че ако не го бяха направили вчера, щяха да го направят през февруари, а това няма кой знае какво значение. Това повишение е най-малкото повишение в историята на АЦБ. Говорим за много постепенни промени в лихвите... не е голяма тревога - това няма да навреди на хората, на домакинствата. Те не загърбват факта за инфлацията и самото повишение на лихвите е напълно релевантно“, коментира още той.

„Историята показва, че когато ЕЦБ предприеме много бързи действия, то тогава има недобри последствия. Спомняме си, че последния път икономиката влезе в рецесия“, подчерта гостът по отношение на действията на Европейската централна банка. „Те трябва да действат по-предпазливо, но ако данните покажат нарастване на инфлацията и тя стане по-постоянна, то тогава централната банка в Европа може да промени нагласите си. В момента предпазливият подход е правилният подход за Европейската централна банка“, каза анализаторът.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още