IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Липсата на реформи вреди на световната икономика

Необходим е синхронизиран глобален отговор на рисковете пред световната икономика, смята управляващият директор на МВФ

18:08 | 16.02.20 г. 13
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.<em> Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че липсата на по-дълбоки подобрения в световната икономическа система пречи на вече „анемичните“ прогнози за растеж, особено след като шокът от коронавируса помрачава още повече перспективите за ускоряване през тази година, предава Bloomberg.

„Полето на действие на паричната политика се свива и трябва да се разчита повече на фискални мерки, както и на структурни реформи за стимулиране на растежа“, каза Георгиева в интервю за Bloomberg Television в Дубай. Това, което липсва, e „по-агресивен размах в структурните реформи“, смята тя.

Тъй като въздействието на вируса увеличава заплахата от нарушаване на снабдителните вериги, повечето големи централни банки са нащрек, но все още не са обявили, че планират парични облекчения. Още преди да стане ясен мащабът на епидемията в Китай, МВФ прогнозира, че световната икономика ще отбележи малко по-бавен ръст през 2020 г. от първоначалните очаквания на фона на заплахите, свързани с търговията и напрежението в Близкия изток. Коронавирус Коронавирус

Последиците от коронавируса вероятно ще доминират дискусиите по време на срещата на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в саудитската столица Рияд. Георгиева повтори надеждата си за синхронизиран глобален отговор на рисковете, пред които е изправена световната икономика.

„Оптимист съм, че в много трудни моменти ще видим желание за по-координирани действия“, каза управляващият директор на МВФ.

Макар да заяви, че все още е рано да се прецени въздействието върху икономиката на коронавируса, Георгиева похвали Китай за „много агресивните“ му мерки за ограничаване на последиците, включително с инжектирането на ликвидни средства и стимули за засегнатите области.

„Трябва да признаем, че има голяма несигурност около естеството на вируса, как точно той въздейства на Китай, дали ще се разпространи извън Китай“, каза Георгиева.

HSBC Holdings стана поредната голяма банка, която понижи перспективите за растеж на световната икономика от 2,5% на 2,3%. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че банката ще трябва да понижи някои от прогнозите си за растеж отчасти заради въздействието на вируса върху снабдителните вериги. Икономисти от Goldman Sacks Group, UBS Group и BNP Paribas предвиждат, че Китай ще предприеме още стъпки за смекчаване на паричната си политика.

„Дори един месец на намаляване на дейността неизбежно ще повлияе на Китай и част от това влияние ще се прехвърли върху останалата част от света. Все още се надяваме най-вероятният сценарий да бъде относително бързо овладяване на вируса“, каза Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, милото то, не спало цяла нощ да цъка минуси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Другарката криСталинка Георгиева ни водеше упражнения по политическа икономия на социализма във ВИИ "Карл Маркс" със същия плам, с който говори сега за капитализма. И толкова знаеше и тогава. Просто е много ЧЕВРЪСТА и НАХАЛНА. Представете си само как се изпокара със състава в ЕК и с Борисов решиха да изпързалят Ирина Бокова от мястото за генерален директор на ООН. ПОМНИТЕ ли как се ПРЕДСТАВИ криСталинка на френски и английски език???? Помните ли как дойде след наводнението в Аспарухово във Варна и донесе зиъроу помощ на пострадалите - макар да беше еврокомисар точ(но за този сектор? Или бодрите й обещания да ни доведе араби, за да оправи ГЕНОФОНДА в България?????Всички истински комунисти са такива. За вътрешна употреба вижте ОПГ ГЕР(БКП) и най-напред премиера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
"...демократи като Плевналиев..."хаха ... оправи ми вечерта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 21
korn
преди 4 години
Да са живи и здрави такива демократи като Плевналиев които направиха възможно българите да имат свободата да изказват мнение. Щото преди демократите хората ги беше срам, по точно страх да изказват негативно мнение срещу българските политици защото идваха и ги взимаха с една ЛАДА и понякога не ги връщаха с години или изобщо неги връщаха. Усещам в тебе плам на истински свободен и либерален човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
не ме е срам да си кажа мнението .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
тука е място за лузъри ... успелите нямат време за глупости . : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 23
korn
преди 4 години
Една българка която е успяла с много учене, труд и дисциплина да се издигне до ръководител на МВФ и ти веднага да подхвърлиш злобна шегичка по нея. Кво лошо е направила срещу българския народ или срещу теб. Не те ли е срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 20
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Още нещо, разсъждаваш като лузър. С такъв начин на мислене, никога няма да мръднеш напред, подобните на теб смятат всички успели за ***, просто щото подсъзнателно си знаете, че никога няма да успеете. Има литература по тоя въпрос, може да се промени това, но не и при вдичкознайковци-плювачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 20
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Личи ти, лъха от теб. Пенсионер, бълващ опорки и такива глупости, на които само човек с МНОГО НИСКО ай кю може да повярва. Изллючително ниско познание на заобикалящия го свят извън България, явно си човек, който стига до Ниш, някоя автобусна екскурзийка до някъде или евтинка почивка. Макс. Нямаш никаква представа как мислят и разсъждават хората, включително и в любимата ти Расийка, не знаеш прости факти, които пътуващ или работещ с хора извън БГ знаят.Още трябва ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
мхм ..."интелигентни" ... и как реши , че съм пенсиониран старшина ... "ентелектът" ти ли тъй подсказва ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още