IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: МВФ вероятно ще понижи прогнозите си за глобалния растеж

Причината е в новия вариант на коронавируса омикрон, който предизвиква несигурност за възстановяването на икономиката

11:56 | 04.12.21 г.
<p>
	Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд вероятно ще понижи очакванията си за растежа на световната икономика заради новия вариант омикрон на коронавируса, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева на конференцията Reuters Next в петък. Това е нов знак за сътресенията, предизвиквани от постоянно променящата се пандемия, отбелязва агенцията.

Омикрон се разпространи бързо в най-малко 40 страни след откриването си в Южна Африка миналата седмица и много правителства затегнаха правилата за пътуване в опит за овладяване на разпространението му.

„Нов вариант, който може да се разпространява много бързо, може да подкопае доверието и в този смисъл вероятно ще видим някои понижения за глобалния растеж спрямо прогнозите ни през октомври“, заяви Георгиева по време на конференцията.

През октомври МВФ прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 4,9% догодина, а за 2021 г. понижи прогнозата си до 5,9%, припомня Bloomberg. 

Проблеми, които предшестват появата на омикрон, сега се задълбочават, включително нарастващото различие между някои страни, които се възстановяват по-бързо от пандемията, и други, които изостават, посочи Георгиева. 

В същото време "възникват нови проблеми за държавните ръководители, особено инфлацията", отбеляза тя. 

Георгиева повтори притесненията си за възможностите на страните с преобладаващо ниски доходи на населението да изплащат дълга си, като посочи, че около 60% от най-бедните страни в света са застрашени или вече имат проблеми с дълга си. 

"2022 ще бъде много неотложна година за справяне с дълга" заради ръста на поемането на задължения по време на пандемията, каза Георгиева. Макар че лихвите в момента са относително ниски, "това може да се промени през 2022 г.", предупреди тя. 

През май м. г. Г-20 започна инициатива за замразяване на обслужването на дълга (DSSI) за предоставяне на облекчение на най-бедните страни в света на фона на пандемията. Но с изтичането на инициативата в края на тази година и очакваното увеличаване на лихвите Георгиева заяви, че страните трябва да обмислят алтернативи като т. нар. обща рамка - план въз основа на правилата на Парижкия клуб от кредитори за реорганизиране на заемите. 

Общата рамка, която цели да помогне на страните да се справят с невъзможния си за обслужване дълг, след като пандемията засегна финансите им, е съпъствана от забавяния и липса на интерес от страни кредитори след създаването ѝ през ноември 2020 г. Само три страни - Етиопия, Чад и Замбия, са проявили интерес към нея. 

Новият вариант на коронавируса омикрон остава до голяма степен непознат. Изследователи твърдят, че той може да е заел генетичен материал от друг вирус, вероятно този, който причинява обикновена настинка, и това би му позволило по-лесно да избягва защитите на човешката имунна система, отбелязва Ройтерс.

Главният учен на Световната здравна организация Сумия Сваминатан заяви на конференцията Reuters Next, че бързорастространяващият се вариант ще стане по-заразен и ще измести делта, която съставлява 99% от настоящото предаване на вируса.

„Трябва да сме подготвени и внимателни, да не се панираме, защото се намираме в различна ситуация, отколкото преди една година“, каза тя.

Изпълнителният директор на Програмата за извънредни ситуации на СЗО Майк Райън заяви, че има данни, че съществуващите ваксини трябва да бъдат променени, за да се борят с омикрон. Той допълни, че държавните ръководители трябва да работят за ваксинирането на повече хора с ваксините, които в момента са на пазара.

„Трябва да съсредоточим усилията си върху ваксинирането на хората, които са изложени на най-голям риск“, каза Райън.

Но говорителят на СЗО Кристиан Линдмейер заяви на брифинг в Женева, че производителите на ваксини трябва да са готови за вероятността да коригират продуктите си.

Угур Сахин, главен изпълнителен директор на германската компания BioNTech, която произвежда ваксина срещу COVID-19 с Pfizer, каза пред Reuters Next, че компанията би трябвало да успее да приспособи ваксините си относително бързо.

Той допълни, че настоящите ваксини трябва да продължат да предоставят защита срещу тежко протичане на заболяването въпреки мутациите.

„Вярвам в принципа, че в някакъв момент ще се нуждаем от нова ваксина срещу новия вариант. Въпросът е колко спешно ни трябва тя“, заяви Сахин.

Над 264 млн. души в света са били заразени с коронавирус от откриването му в централната част на Китай в края на 2019 г., а 5,49 млн. са починали, сочат данни на Ройтерс.

Случаите в Европа, която в момента е епицентър на пандемията, преминаха прага от 75 млн. в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още