IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева похвали България за инвестициите ѝ в човешкия капитал

Светованата банка представи в Бали индекс на човешкия капитал, който отчита пет отделни компонента и нарежда страната ни на 44-то място

18:00 | 14.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристанлина Георгива. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристанлина Георгива. Снимка: Ройтерс

България се справя по-добре от държавите със сходни доходи при инвестициите в човешки капитал, заяви във видеоконферентна връзка от Бали главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

В Индонезия за първи път банката представи индекс на човешкия капитал, който отчита пет отделни компонента и нарежда страната ни на 44-то място - предпоследно за страните от Европейския съюз. Лидер в класацията е Сингапур, а в дъното й са Чад и Южен Судан. 

Най-богатите държави инвестират най-много в децата си, категорична е Кристалина Георгиева. Индексът на човешки капитал изчислява каква част от потенциала си те могат да реализират, основавайки се на фактори като образованието и здравеопазването във всяка държава. За България: "Дете, което е родено днес, постига 68 процента от потенциала си - малко повече, ако е момиче, малко по-малко е, ако е момче".

В Бали са обсъдени най-сериозните рискове пред световната икономика, като на първо място отново е изведена търговската война между Съединените щати и Китай. Следващият голям риск е голямата задлъжнялост на държавите, увеличаването на лихвите и на цената на американския долар:

"Ако си представим една комбинация на забавяне на икономическия растеж с по-голямо временно обслужване на дълга, това със сигурност означава, че следващата година ситуацията в световната икономика няма как да бъде по-добра, отколкото тя е сега", обясни главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

/БНР/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 5 години
Ако се гледат изхарчените пари ,а не инвестираните може и да е вярно ...Ама защо трябва да ни радва 44 -то място не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Само че нашето момиче е пропуснало да отбележи, че българинът учи на хартия 12 години, но реално се равнява на 10 години. Видях картата и от цяла Европа по-зле от нас са само Македония и Косово. Сърбите са наравно с Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
баххти само кат прочетеш "човешки капитал" .... мамоуу при смяна на модела тия първи ше виснат на въжето кат Георгиевата .... тва си требе сериозни разстрели за тия гаддини и отровни бакерски змии .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Само дето България инвестира в човешки капитал, който после отива да работи за чужди компании и за БВП на други държави.Това НЕ е похвално. Това е срамно!Но няма как да е другояче с един низък, мизерен и корумпиран народ, който най-лесно се управлява с помощта на ммутрии и мафиоти. Ако Българите не започнат първо да възпитават себе си, а после и децата си, нищо няма да се промени, просто след ммутрата ще дойде на власт чистача на тодорживковия кенефф или бат сали-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
За теб - ***, за нея - капитал.Като поскъпнат ще ги продаде - акциите.И те ти реклама........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Само да попитам от марсическа гледна точка ли изхожда сталинка георгиева за бъдещето на световната икономиката? Значи за нея щом продължава ерозията на националната демокрация продължава и усилването ролята на международни бюрокрации като оон и ес е в хода си значи всичко върви според плана на маркс, енгелс и ленин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
ИНВЕСТИЦИИ ОК- НО КОЛКО МАЛКИ УЧИЛИЩА ИМАТ ТОНОВЕ УЧЕНИЦИ САМО ЗАПИСАНИ НА КНИГА ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Кристалина Георгиева похвали България за инвестициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още