Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кристалина Георгиева: Зелените инвестиции ще ускорят икономическия растеж с 0,7%

МВФ засилва фокуса си върху икономическото влияние на климатичните промени

Кристалина Георгиева: Зелените инвестиции ще ускорят икономическия растеж с 0,7%

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Растежът на глобалната икономика може да се ускори с 0,7 на сто през следващите 15 години чрез зелени инвестиции, заяви по време на срещата на върха за адаптиране към климата управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. 

Още по темата

Според нея съществува възможност за създаване на милиони нови работни места, ако цените на квотите на емисии въглероден диоксид продължат да нарастват, което от своя страна ще подкрепи инвестициите в зелена инфраструктура.

МВФ разглежда глобалното затопляне и предизвиканото от него изменение на климата като фундаментален риск за икономическата и финансовата стабилност, заяви Георгиева. Тя очерта плановете на МВФ за засилването на фокуса върху инвестициите в зелени технологии, които ще стимулират глобалния икономически растеж.

"Виждаме изменението на климата като основен риск за икономическата и финансовата стабилност и възприемаме климатичните мерки като възможност за засилване на растежа, особено след пандемията, както и за генериране на нови зелени работни места“, отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя изтъкна, че МВФ предприема действия в четири области, за да ускори прехода към нисковъглеродна и устойчива икономика.

Георгиева заяви, че фондът ще публикува нова "Таблица за климатичните промени" в рамките на тази година, за да проследи икономическото въздействие на климатичните рискове и мерките, предприети за тяхното смекчаване - ключова стъпка за осигуряване на необходимата трансформация.

"Устойчивостта на климата е жизненоважен приоритет", подчерта ръководителят на МВФ. "Ето защо го поставяме в основата на това, което правим, тази и ще прави през следващите години", добави още Георгиева.

Фондът също така включва климатичните фактори в своите годишни икономически оценки на държавите, известни също като консултации по член 6., като се фокусира върху адаптацията в силно уязвимите страни и ценообразуването на въглеродните емисии в оценката си за големи замърсители, споделя още Георгиева.

В допълнение тя заяви, че МВФ приема засилени стрес тестове и стандартизира разкриването на свързаните с климата рискове за финансовата стабилност в своите проучвания във финансовия сектор и разширява обучението и подкрепата си, за да помогне на централните банки и на финансовите министерства да вземат предвид климатичните промени.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 7 месеца
"МВФ засилва фокуса си върху икономическото влияние на климатичните промени..."Там е плячката ... лешоядът се фокусирал ...
2
 
5
 
1
преди 7 месеца
Кристалина Георгиева: Зелените инвестиции ще ускорят икономическия растеж с 0,7% Днеска малко зелени мантри.Утре повече мантри и пророчества!Както за ваксините - так держать!

Още от Други
Французите май са прави за американците