IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Дефлацията е заплаха за световния просперитет

Колкото по-неравно е обществото и колкото по-голяма е вариацията между бедни богати, толкова по-слаб ще бъде устойчивият растеж, изтъква президентът на МВФ

20:50 | 27.01.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на МВФ Кристин Лагард по време на СИФ в Давос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на МВФ Кристин Лагард по време на СИФ в Давос. Снимка: Ройтерс

Когато през 2008 г. Кристин Лагард пристигна в Давос като министър на финансите на Франция, битката с финансовата криза, принизила световната икономика, тепърва започваше, пише Bloomberg.

Шест години по-късно – като ръководител на Международния валутен фонд, тя предупреди участниците в Световния икономически форум (СИФ), че битката всъщност не е приключила. Валутната криза в Аржентина пък затвърди мнението й. Тя призова политиците да останат нащрек за образуването на балони при активите и да предотвратят задаващата се заплаха за просперитета – дефлацията.

Опасенията на Лагард са основателни, тъй като тя бе свидетел как американския ипотечен срив се разпространи върху банките, измежду които и френската BNP Paribas. На фона на оптимизма, който гостите на СИФ излъчваха миналата седмица, Лагард предупреди, че напредъкът е небалансиран, с все още „масова безработица“ по целия свят, въпреки че някои пазари изглеждат „привлекателни“.

„В случай на шок, което е нещо, което трябва да имаме предвид, то определено имаме риск от дефлация“, сподели Лагард на 23 януари в Давос. „Това, което научихме от кризата, е че трябва да бъдем изключително бдителни и да очакваме балоните да се надуят от места, които дори не подозираме.“

„Кризата все още се върти наоколо, но оптимизмът се усеща“, казва тя. „Основният приоритет за политиците през 2014 г. е да подкрепят глобалното възстановяване и да го направят устойчиво.“

Няколко дни по-късно МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж за 2014 г. – за пръв път, откакто Лагард е начело на финансовата институция. Корекцията все пак бе минимална - до 3,7% спрямо оценката от 3,6 на сто, дадена през октомври.

МВФ посочва „много ниската инфлация“, особено в еврозоната, като по-обезпокояваща и повиши очакванията си, че дългосрочните инфлационни очаквания ще се понижат.

Според Лагард продължителната ниска инфлация може да има „негативно отражение що се отнася до цената на дълга и като цяло – дълговия товар“, както за държавите, така и за компаниите.

Развиващите се пазари са уязвими, след като развитите страни започнаха да обуздават паричните стимули, отбеляза още Лагард.

200 млн. души по целия свят нямат работа. Неравенството бе също сред темите, върху които ръководителят на МВФ наблегна.

Ножицата в доходите на бедните и богатите „се разшири при всички положения“. „Колкото по-неравно е обществото и колкото по-голяма е вариацията между имащите и нямащите, толкова по-слаб ще бъде устойчивият растеж“, сподели още Лагард през световния елит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Лъжата е че: "Колкото по-неравно е обществото и колкото по-голяма е вариацията между бедни богати, толкова по-слаб ще бъде устойчивият растеж".Ти гледам си го повярвал че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 10 години
Къде е лъжата в твърдението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
100%-ови лъжи и манипулации.Обърнете внимание на това, което ни готвят (и което ще ни го натресат независимо дали го искаме, или не - "...Колкото по-неравно е обществото и колкото по-голяма е вариацията между бедни богати, толкова по-слаб ще бъде устойчивият растеж, изтъква президентът на МВФ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Дефлацията е заплаха за световния просперитет " - дефлацията е краен резултат а не причина . Не слагайте коня пред каруцата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Не всеки "Който може да разбере философския Ми изказ", "е разбрал сам това което казваМ" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 10 години
Брех че много писания . Добре че "лошите" американци увеличиха паричното предлагане и сега имате възможност да се упражнявате на тема "дефлация" иначе щяхте директно да разберете за какво иде реч от първите редове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
и после "скритото" ниво ще генерира нови "у'бавци"... а повода ЩЕ бъде ползван за още по-качествено ушиване на маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
За тея на тоя икономически форум, само един Талибан им тряя и пълни *** с трутил и нито един да не остане, мамицата им отровна, ако случайно остане някой, бой с лопатата докато мърда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
nobel
преди 10 години
Ако мислиш, че на тая планета има или е имало производител, който сам си определя цените - в много голяма грешка си. Не, че всички не си мечтаем за това, но все още никой не е успял да го постигне. Хенри Форд на времето не е успял и цената на модел Т е паднала от 800 на 400 долара. И Бил Гейтс не е успял. Производителите на компютри и мобилни телефони не са успели, иначе никой от вас нямаше да има нито компютър, нито телефон. Според баба Лагард излиза, че цената на този вид техника е най-добре да се запази такава, каквато е била преди 30 години. Консуматорите, обаче, се възползват по най-безсрамен начин от чудовищната дефлация в сектора и даже имат "наглостта" да настояват за още по-ниски цени на услугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
citizen_bg
преди 10 години
Говори със думи прости, бе човек, така че да те разбират всички! :)) Който може да разбере философския ти изказ, бъди сигурен, че има достатъчно в главата и е разбрал сам това което казваш, за останалите си е напразно хабене. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още