IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристина Кирхнер нарече кредиторите на Аржентина финансови терористи

Терористи са и тези, които разклащат икономики, причинявайки глад, нищета и бедност, заяви президентът на страната пред ООН

11:33 | 25.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристина Кирхнер нарече кредиторите на Аржентина финансови терористи

Аржентинският президент Кристина Кирхнер обвини хедж фондовете, съдещи държавата за пълното изплащане на просрочения ѝ дълг, в извършване на „икономически и финансов тероризъм, пише CNBC.

Пред Общото събрание на ООН Фернандес заяви, че терористи са не само тези, които взривяват бомби, но и тези, които разклащат икономики, причинявайки глад, нищета и бедност.

Коментарът на Кирхнер идва буквално часове след като министър-председателят на страната Хорхе Капитанич обвини Германия, че има „враждебно отношение“ към усилията на Аржентина за преструктуриране на дълга си, посочвайки обява на хедж фондовете, която цитира представител на властта в Германия, критикуващ аржентинската политика.

Обявата, която се появи в местните всекидневници Clarin и La Nacion, е спонсорирана oт най-добре финансираната лобистка група против преструктуриране на аржентинския дълг American Task Force Argentina. Тя цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле, който определя аржентинската политика като „пример за липса на силна позиция“.

Капитанич отвърна с думите, че Германия винаги е имала враждебно отношение към Аржентина от икономическа и финансова гледна точка. Той отбеляза, че Германия беше една от 11-те страни заедно със САЩ, които гласуваха против предложението на Аржентина ООН да приеме универсална правна рамка за регулиране на преструктуриране на държавните дългове.

Напрежението между Аржентина и кредиторите й нарасна, след като страната изпадна в техническа неплатежоспособност през юли, което доведе до изключването ѝ от международните капиталови пазари в период на рецесия, стопяващи се резерви и растяща инфлация.

Миналата седмица аржентинското правителство изрази дълбокото си възмущение след като американски дипломат определи държавата като фалирала. Аржентина твърди, че не се намира във фалит, тъй като е направила всичко възможно, за да извърши плащането на задълженията си през юли. Правителството депозира 539 млн долара в щатска банка посредник, но плащането беше блокирано от американски федерален съд.

Твърдата позиция на Кирхнер е популярна сред аржентинския народ, но не и пред съдия Томас Гриеса, който води делото. Той заплаши да глоби Аржентина за неуважение към съда с по 50 хил долара на ден заради отказа на страната да се издължи на хедж фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 9 години
http://dokumentalni.blog.bg/politika/2012/08/25/atakata-sreshtu-republika-ekvador-kakvo-stava-v-london-i-zas.991977ЕКВАДОР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 9 години
Има термин ОМРАЗЕН ДЪЛГ - въведоха го пак хамериканските адвокати. И той квалифицира дългове натрупани поради корупция, Недемократични режими, или други причини.Тезата е формулирана през 1927 г. в труд на Алексадър Зак[1] руски емигрант - правен теоретик, на базата на прецеденти от 19-ти век включително мексиканския дълг, натрупан от император Максимилиан I, както и отказът на Куба да изплати дълга си към САЩ направен от испанския колониален режим.ИРАК: Държавите, които кредитираха войните на Саддам Хюсеин и партията БААС, трябва да отпишат всичките си вземания и да се извинят на иракския народ, в.т.ч. България отписа 1,36 млрд долара чисти пари - за строежи, водоснабдяване, търговия внос-износ... мдааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Очаквам Кристина да бъде мъртва да 2-3 годинисъщото се случи и с Садам, Кадафи и ЧавезВсеки който играе против богаташите и защитава народа си умира недълго след публичните си изявления я в ООН я другадеИнтересно е само защо българите са "слепи" за истината и си държат на фашизма и си го обичат пък са сред най-бедните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
да им дават там на тея кендзефи каквото имат да им дават и да се спасяват от долара и еврото и черта или изпадат във фалит и кредиторите ше га лапнат и толкоз, случват се и такива работи ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
dzk
преди 9 години
Когато вземаш пари назаем е добре, но когато трябва да ги връщаш това е причиняване на глад, нищета и тероризъм....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още