IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в ОПЕК - предимство за останалия свят

Последните седмици ясно показаха проблемите в ОПЕК и именно от тях трябва да се възползват останалите страни производителки

11:34 | 19.12.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е в хаос. Цената на петрола сорт Брент падна до най-ниското ниво от 2008 г. насам. Ако картелът работеше нормално, той щеше да намали добивите, за да увеличи отново цените. Членовете му обаче избраха да не го направят, коментира BloombergView.

Защо? Защото докато търсенето на развиващите се пазари се забавя, технологиите са променили икономиката на петрола. Това е лоша новина за ОПЕК, но добра новина за всички останали – особено ако американското правителство и останалите са достатъчно умни, за да победят ОПЕК докато е паднал на земята.

Шистовата петролна революция в САЩ увеличи значително доставките от държавите извън ОПЕК. В същото време усилията да се ограничи потреблението на петрол като част от борбата срещу климатичните промени допълнително ограничават силата на картела в определянето на цените. По принцип е известно, че е трудно цените на петрола да бъдат предсказани, но тези външни влияния не отминават, което значи, че проблемите на ОПЕК може би не са временни.

Няма нужда обаче от сълзи. Ако картелът се срине като цяло, няма да има нужда той да се съгражда наново. Същевременно слабостта на ОПЕК представлява възможност и една умна политика може да се възползва максимално от това.

Евтиният петрол директно ще насърчи растежа в по-голямата част от света, но със странични ефекти, които трябва да бъдат управлявани. Спадът на цените на петрола ще насърчи потреблението на петрол както в краткосрочен план (хората ще използват автомобилите си повече), така и в дългосрочен (те ще купуват коли, които са по-малко горивно ефективни). Това ще работи срещу намаляване на въглеродните емисии и с времето ще помогне на ОПЕК да си възстанови пазарните сили. По-нататък, ако цените отново се вдигнат, икономическият удар ще бъде разрушителен.

Отговорът е правителствата да изгладят цените като коригират данъците върху горивата. Когато цените са ниски, както сега, по-високи данъци върху горивата едва се забелязват. Почти безболезнено това ще повиши приходите, за да се позволи намаляване на данъците на други места, докато в също време се поддържа стимула за горивна ефективност и ОПЕК се държи на тръни. Ако и когато цените отново се вдигнат, правителствата могат да облекчат удара върху икономиките си, като намалят данъците.

Запазването на цената на газа за потребителите както относително стабилна, така и достатъчно висока ще даде на производителите на автомобили стимул да повишат инвестициите си в електромобили, правейки ги по-евтини и надеждни. Само около 3% от превозните средства, продадени в САЩ, са електрически, цифра, която се понижава всяка година от 2013 г. насам. Въпреки че енергийната ефективност се подобрява, американската любовна афера с огромните пикапи и джипове все още е силна. Едно приспадане от данъците би могло помогне.

Новата петролна икономика ще тества лидерите на Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК и ако нещата се развият лошо за тях, САЩ и Европа няма да останат незасегнати. Промяна, мащабна като нова икономика на петрола, крие своите рискове. Въпреки това проблемите на картела си заслужават да бъдат използвани. Би било ужасно една криза в ОПЕК да отиде на вятъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
mick
преди 8 години
"Шистовата петролна революция в САЩ" е голяма напаст и балон та САЩ с подкрепата на СА иска да го спихне, че беше се разширил неимоверно - като резултат суша в Калифорния.. земетресения къде ли не.. замърсяване на подпочвените води. САЩ искат в момента хем да си продават технологията в други държави, хем да я спрат на тяхна територия. Не могат да го направят директно, щото ще загубят много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Пък и на властта по й харесва да взема ддс в/у 2 лв. , а не в/у 1.50 ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Е, не само лук-а, в каpтeлa са и останалите вериги : омв, ромпетрол, шел и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
VicKing
преди 8 години
А според мен, поевтиняването на петрола ще доведе само до здравото нагушване на ЛукОйл от огомния марж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Според мен поевтиняването на петрола ще спре развиването на българските газови полета в Черно море. Няма смисъл да се инвестира голяма сума в платформи за добива на природен газ при положение, че газът може да се купи доста по изгодно на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Добър ден аз съм ваща леля ..... :)) Е както вече се видя тея шистови измишльотини бяха същински като истински, хората си надупчиха земята и не само тяхната даже и техника докараха и "проучвания" правиха, за да могат да смъкнат цените на петрола, както каза съфорумеца "суровината от една отминала епоха" и както казах аз, че това няма да има скоро заместител както и да го въртят и да го сучат, защото тея войни там при арабляците не са за чушки и домати, а именно заради петрола и газта ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
mrynmryn
преди 8 години
Нас какво ни "побеждава"? Ние петрол нямаме, нека ми е зле, че нафтата вече не е 2.60.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още