IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба произвежда първите избори след смъртта на Фидел Кастро

В края на февруари 2018 г. депутатите от новоизбраното Национално събрание ще определят държавния ръководител

10:14 | 26.11.17 г. 1
<p>
	<em>Туристи в Хавана. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Туристи в Хавана. Снимка: Архив Ройтерс

Кубинските избиратели ще участват днес в първия етап от всеобщите избори. Над осемте милиона жители на Куба са приканени да отидат до урните за първи път след смъртта на водача на кубинската революция Фидел Кастро преди година, предаде ТАСС. 

Населението на острова ще избира депутати в местните органи на властта - общинските съвети, което ще е първа крачка към подновяване на състава на регионалните парламенти, а след това и на националния еднокамарен парламент.

В края на февруари 2018 г. депутатите от новоизбраното Национално събрание ще определят председателя на Държавни съвет - държавният и правителствен ръководител. От 2008 г. този пост заема Раул Кастро, заменил по-възрастния си брат Фидел, припомня БТА.

Осемдесет и шест годишният Раул Кастро нееднократно е заявявал, че сегашният му петгодишен мандат начело на страната, изтичащ през февруари 2018 г., ще е последен за него. Като най-вероятен негов приемник е сочен 57-годишният първи заместник-председател на Министерския съвет на Куба Мигел Диас Канел. Същевременно се очаква Раул Кастро да остане начело на Кубинската комунистическа партия - единствената официална политическа партия на острова - до 2012 г.

На днешните общински избори 27 200 кандидати ще се борят за 12 500 места. Депутатите в общинските съвети се избират за срок от две години и половина.

Изборните бюра отварят в 7 часа местно време. Гласуването приключва в 18 часа.

На 3 декември ще се състои втори тур в районите, където никой от кандидатите не получи повече от 50 процента от гласовете.

Фидел Кастро почина на 25 ноември миналата година на 90-годишна възраст. Вчера Куба отбеляза първата годишнина от кончината му.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Същевременно се очаква Раул Кастро да остане начело на Кубинската комунистическа партия - единствената официална политическа партия на острова - до 2012 г.----------------------------------------Няма как да остане до 2012 година, Наде, при положение, че днес сме 2017!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още