IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт: Резервите от петрол ще се понижават по-бързо през второто полугодие

Според председателя на ОПЕК в Кувейт сделката за понижаване на добива работи добри и засега няма нужда от допълнителни действия

12:50 | 15.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Резервите от суров петрол ще се понижават с по-бърз темп на световно ниво през втората половина на годината, тъй като търсенето се повишава, а страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изпълняват по-добре глобалното споразумение за намаляване на добива, заяви председателят на ОПЕК за Куйвет Хейтам ал-Гаис.

ОПЕК и други производители, включително Русия, се договориха през май да удължат сделката си за производствени квоти до края на март 2018 г., тъй като резервите не са спаднали до петгодишното исторически средно ниво – целта на споразумението, припомня Bloomberg. Въпреки това през последните две седмици резервите от суров петрол в САЩ са намалели, задминавайки очакванията на анализаторите.

„Виждам тази тенденция да продължава с по-голямо съответствие от производителите от и извън ОПЕК, в комбинация с по-силен растеж на търсенето“, каза ал-Гаис, който бе избран за гуверньор на ОПЕК в Кувейт миналия месец. Ще бъде „нелогично“ ОПЕК да промени стратегията си сега, заявява той в телефонно интервю от Истанбул. Кувейт е начело на техническата комисия, която следи спазването на сделката.

Изпълнението на ОПЕК на производствените квоти спадна през юни до най-ниското ниво откакто сделката бе стартирана през януари, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в четвъртък. Нарастващият добив от ОПЕК заплашва ребалансирането на пазара, като производството на групата миналия месец е достигнало най-високото си ниво за тази година, каза МАЕ. Цените на петрола сорт Брент се сринаха тази година на фона на тревогите, че по-високият добив от Либия, Нигерия и САЩ анулират влиянието на сделката на ОПЕК.

Опасенията, че доставките ще продължат да растат в Либия и Нигерия, които са изключени от сделката, „не са оправдани“, тъй като добивът им варира в диапазона от 300 хил. до 500 хил. барела на ден средно, каза ал-Гаис. „Трябва да видим дали тези повишения ще бъдат устойчиви и стабилни“, допълни той.

Производството на Либия е нараснало до 1,05 млн. барела на ден, каза запознат източник в сряда. Това е най-високото му равнище от юни 2013 г., сочат данни, компилирани от Bloomberg. Нигерия произвежда 1,7 млн. барела на ден, заяви министърът на петролните ресурси Еманюел Качику пред репортери в сряда. Добивът на страната се е увеличил със 17% тази година, сочат данни на Bloomberg.

Либия и Нигерия са получили покани да изпратят представители на следващата среща на съвместната техническа комисия на страните от и извън ОПЕК в Русия по-късно този месец, за да се обсъди производството им, каза ал-Гаис, който е председател на комисията. Той е и ръководител на проучванията в Kuwait Petroleum Corp.

“ОПЕК има интерес да знае повече за ситуацията в страните си членки и тяхното присъствие не значи, че ОПЕК е обезпокоена от тяхното възстановяване“, каза той.

Комисията разглежда условията на пазара и изпраща откритията си на съвместната министерска комисия, водена от петролния министър на Кувейт.

Сделката за намаляване на добива „работи добре“ и няма нужда да се предприемат допълнителни действия за момента, допълни ал-Гаис. ОПЕК трябва да се фокусира „върху по-дългосрочната цел за понижаване на резервите от петрол и балансиране на пазара“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Така говориха и за първото полугодие Но резултатите са различни от прогнозите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още