IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се крие Свещеният Граал на енергетиката?

Нов метод за ядрен синтез има потенциала да предложи евтин начин, който не изисква огромно количество мощност, за производството на чиста и безвредна енергия

19:45 | 04.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От десетилетия потенциалът на ядрения синтез като почти безграничен източник на изцяло зелена, без емисии или радиоактивни отпадъци енергия се разглежда като потенциален спасител на планетата. Но в същото време тази енергия остава един теоретичен, полуфантастичен блян, тъй като до момента все още дори не сме се доближавали до това да превърнем комерсиалния ядрен синтез в реалност, пише Харли Заремба за Oilprice.

Експериментът на Националната лаборатория в Лос Аламос има напълно нов подход към ядрения синтез. Футуристичният проект има за цел да постигне търговски ядрен синтез с помощта на 36 плазмени оръдия. 

„Експериментът, ако работи, ще комбинира два съществуващи метода за сблъскване на еднопротонови водородни атоми, с което ще се образуват двупротонови хелиеви атоми. Този процес генерира огромни количества енергия срещу чаша гориво, много повече от разделянето на тежки атоми (ядрено делене)", посочва доклад на RealClear Science.

Надеждата е, че методът ще помогне на учените да разберат как да създават енергия достатъчно ефективно, за да бъде полезна за използване. 18 от 36-те плазмени оръдия, необходими за проекта, вече са поставени на най-модерните машини, които са нужни за осъществяването му. 

Проблемът със съществуващите проекти за ядрен синтез не е, че не може да бъде постигнат синтез. Проблемът е, че те изискват огромно количество енергия, надминаващо енергията, която самият синтез генерира. Това означава, разбира се, че те са напълно неефективни и търговски нежизнеспособни.

В момента има много екипи от учени в цял свят, които са се посветили на превръщането на ядрения синтез в реалност. Докато се приближаваме все по-близо до катастрофалните промени в климата, постигането на търговски ядрен синтез може да бъде пробивът, който ще ни помогне да премахнем парниковите газове.

Успехът на това начинание е по-необходим от всякога и броят на последните технологични пробиви около ядрения синтез отразяват този факт. Това лято служители от Международния термоядрен експериментален реактор (ITER), мултинационален проект, базиран в Южна Франция, обявиха, че са само на шест години и половина от първата плазма, което означава, че до 2025 г. постигането на ядрен синтез от техният реактор може да се окаже реалност.

Малко след това американската Национална лаборатория в Оук Ридж съобщи през август, че също е постигнала пробив по отношение на въпросите за мащабирането на експериментите с ядрен синтез и управлението на плазмата благодарение на новата им реализация на технология за изкуствен интелект.

Хибридният подход на Националната лаборатория в Лос Аламос, макар и по-малко технологично зрял от другите концепции, може да предложи по-евтин и по-малко сложен път за разработване на термоядрен реактор.

Тъй като проектът все още не е завършен - предвижда се да бъде разработен и тестван до края на 2020 г. - това е друг обещаващ напредък в научната област, който има огромен потенциал за енергия и за планетата като цяло. Въпреки че все още нито един проект за ядрен синтез не е постигнал окончателен успех, броят на пробивите дава надежда, че тази доскоро фантастична идея може да се превърне в реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
Нов метод за ядрен синтез има потенциала да предложи евтин начин ... ===В един свят, в който парите са абсолютно всичко, трилиони се влагат в изследвания и нАучни разработки, за да направят енргията ... напрактика безплатна ?!? ... , че покрай това и масовката независима ... нещо ми убягва концепцията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Учените да отидат на слънцето и да се научат на ядрен синтез. Природата е изобретила ядрения синтез, а ние, човеците - заложихме на ядрения разпад. Всичката ни работа е такава - наопаки и зловредна, защото само от това се печели. Природата не се интересува от финанси. Ако се интересуваше, доларите щяха да са по дърветата, а ФЕД да сади фиданки на поразия. Навремето нобелови лауреати постигнаха ядрен синтез при стайна температура, но великите комбинатори ги направиха на маймуни и ги изкараха прости бакали, водили академични сметки с химически молив върху амбалажна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още