IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Глобалната икономическа активност ще се ускори през 2015 г.

Гъвкавите парични политики на централните банки имат само ограничено въздействие върху търсенето, смята директорът на МВФ

11:56 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Глобалната икономическа активност ще се ускори през 2015 г.

Глобалната икономическа активност би трябвало да се засили през втората половина на годината и да се ускори още през 2015 г., въпреки че темпото може да е по-слабо от очакваното. На това мнение е директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от CNBC. Освен това тя не очаква рязко забавяне на икономиката на Китай.

Лагард каза, че приспособителните (акомодационните) парични политики на централните банки биха могли да имат само ограничено въздействие върху търсенето и че държавите също трябва да действат, за да стимулират растежа, чрез инвестиции в инфраструктура, образование и здравеопазване, при условие че техните дългове останат устойчиви.

Новата прогноза на МВФ за световния икономически растеж, която трябва да бъде публикувана по-късно този месец, ще бъде малко по-различна от прогнозата, публикувана през април, съобщи Лагард.

„Глобалната активност се съживява, но инерцията може да е по-слаба от това, което очаквахме, защото потенциалният растеж е слаб, а инвестициите остават потиснати“, заяви директорът на международната финансова институция.

Лагард изчисли, че тазгодишният растеж на Китай ще бъде в интервала от 7% до 7,5%.

„Въпреки множеството мерки за противодействие на кризата възстановяването е скромно, крехко, а мерките за стимулиране на търсенето, въпреки добрата воля на централните банки, ще достигнат своите граници“, каза още тя по време на конференция във Франция.

„Ето защо трябва да предприемем стъпки за стимулирането на опитите за заздравяване на растежа“, добави тя. „Това е възможност за редица страни да рестартират инвестициите, без да застрашават жизнеспособността на публичните финанси.“

В своята реч Лагард няколко пъти повтори, че въпреки че за някои държави моментът е подходящ за стимулиране на публичните инвестиции, то не всички могат да си го позволят.

След първото тримесечие, което беше „доста разочароващо спрямо прогнозираното“, сега наблюдаваме „чувствително съживяване“ на икономиката на САЩ. Растежът трябва да се увеличава, докато изтеглянето на монетарните стимули от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) се осъществява методично и при наличието на прецизна средносрочна бюджетна рамка.

Еврозоната бавно излиза от рецесията. Ето защо е от съществено значение държавите да продължат с реформите, включително да завършат банковия съюз, посочва Лагард.

„Поглеждайки към развиващите се азиатски икономики и по-специално към Китай, ние сме уверени, защото не виждаме рязко забавяне, а по-скоро леко забавяне на растежа, който трябва да бъде по-устойчив и за който считаме, че ще бъде в рамките на 7-7,5 на сто тази година“, каза още директорът на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още