IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Износителките на петрол не са се възстановили от шока през 2014 г.

Тя предупреди да не се финансират безсмислени проекти

11:13 | 09.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износителите на петрол не са се възстановили от големия шок на цените на петрола от 2014 г., заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) днес и предупреди за харченето на пари за безсмислени проекти, предава Ройтерс.

“На фона спада на приходите, фискалните дефицити намаляват бавно, въпреки значителните реформи както на разходите, така и на приходите”, коментира Лагард по време на конференция в Дубай. “Това доведе до рязко нарастване на публичния дълг от 13% от БВП през 2013 г. до 33% през 2018 г.”.

Лагард заяви, че несигурността в перспективите за растеж на страните износителки на петрол е свързано и с ходовете на страните да се насочват бързо към възобновяема енергия през следващите няколко десетилетия, което е в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

Тя твърди, че има възможност за подобряване на фискалните рамки в Близкия изток. По думите ѝ правителствата в региона обаче биха могли да се изкушат да подкрепят безсмислени проекти, вместо да инвестират в хора и производствен потенциал.

Саудитска Арабия, най-голямата икономика в Близкия изток, разкри, че планира три големи проекта, включително NEOM - икономическа зона за 500 млрд. долара, обявена от принц Мохамед Бин Салман. Този проект е подкрепен от държавния фонд на страната - Public Investment Fund.

Освен това Лагард заяви, че в региона е обичайно суверенните фондове директно да финансират проекти, заобикаляйки нормалния бюджетен процес, а държавните предприятия в някои страни имат големи заеми извън бюджета. Тя твърди, че износителките на петрол могат да последват примера на други богати на ресурси страни като Чили и Норвегия, като използват фискалните правила за защита на приоритети, като социалните разходи, от нестабилността на цените на суровините.

Сред износителите на петрол в Близкия изток, растежът се е увеличил, но все пак е под нивата преди финансовата криза, допълва Лагард. Фискалният дефицит остава висок, а публичният дълг се е увеличил бързо - от 64% от БВП през 2018 г. до 85% десетилетие по-късно. Държавният дълг вече надхвърля 90% от БВП в почти половината от тези страни.

По повод световната икономика Лагард заяви, че МВФ не вижда задаването на глобална рецесия, но рисковете за глобалния растеж се увеличават заради търговските проблеми и затягането на финансовите условия.

Международният валутен фонд ревизира прогнозата си за глобалния икономически растеж до 3,5% тази година, или с 0,2 процентни пункта под това, което обяви през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още