IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Протекционизмът на кандидати като Тръмп ще удари световната икономика

Според ръководителя на МВФ британският вот за излизане от ЕС вече хвърля сянка върху международния растеж

11:33 | 08.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антитърговските политики, подкрепяни от републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, рискуват да стартират опасно протекционистко движение, което може сериозно да навреди на глобалната икономика, предупреди Кристин Лагард.

Британският вот за излизане от Европейския съюз вече хвърля сянка върху международния растеж, казва ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) в интервю за Financial Times. Тя добавя, че налагането на нови търговски бариери в друга голяма икономика може да има разрушителни ефекти.

„Мисля, че ще бъде доста пагубно всъщност. Може би не трябва да казвам пагубно, защото е твърде силна дума, а трябва да се въздържам от такива. Но със сигурност ще има отрицателен ефект върху глобалния растеж“, казва тя.

Всяка несигурност около евентуален президентски пост за Тръмп вероятно ще доведе до повече нестабилност на финансовите пазари подобно на катаклизмите след референдума във Великобритания миналия месец, казва още тя. Въпреки това обаче директорът на МВФ все пак избягва да назове някой политик, включително Тръмп, директно по име.

Лагард, която тази седмица започва втория си петгодишен мандат, предупреди за риск от нова голяма пауза в развитието на глобализацията, подобна на смущенията, причинени до началото на Първата световна война.

„Надявам се това да не е момент тип 1914 г. и се надявам, че сме се научили от историята наистина да адресираме отрицателното влияние на глобализацията, за да се възползваме от ползите, които тя може да предостави. Защото исторически тя е предоставила огромни преимущества и може да продължи да го прави“, посочва тя.

Лагард казва, че „вълните от протекционизъм“ в миналото са „предшествали множество войни“ и че протекционизмът „накърнява растежа, засяга включването и наранява хората“.

Лагард твърди, че не иска да се замесва в политическия дебат в САЩ, най-големия акционер в МВФ. Тя обаче ясно заявява песимистичното си отношение към политиките на Тръмп, който предлага наказателни тарифи върху стоките от Китай и Мексико и прекъсване на американските търговски споразумения, например Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

МВФ подкрепя и инициативата на администрацията на Обама да прокара Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) през Конгреса. Тръмп атакува споразумението, определяйки го за „бедствие“ за американската икономика.

„Трябва да работим с всички правителства и всички власти, но със сигурност се надяваме, че каквото и ново правителство да е начело на САЩ и който и да бъде избран за президент, то те ще гледат на търговията от положителна гледна точка“, каза Лагард.

Ръководителят на МВФ призова още Великобритания да действа бързо, за да се реши несигурността вследствие на вота за Brexit.

Преди време тя изрази надежда, че икономистите на МВФ ще могат да повишат очакванията си за глобалния растеж от 3,2% тази година, когато представят актуализираните си прогнози този месец. Това обаче вече изглежда много малко вероятно, каза тя.

Тя добавя, че несигурността, причинена от вота около Brexit, вече има по-широко влияние върху глобалната икономика и върху прогнозите за растеж на МВФ.

„Искаме да видим яснота по-скоро, тъй като смятаме, че липсата ѝ захранва несигурността, което от своя страна подкопава апетита към инвестиции и взимането на решения“, казва Лагард.

Оценката на МВФ за влиянието на вота около Brexit върху британската икономика зависи изключително много от това какви търговски отношения с ЕС ще може да договори новото правителство, казва тя.

Ако сделката запази достъпа до единния пазар – подобно на случая с Норвегия, то британската икономика ще бъде само с 1,5% по-малка до 2019 г. спрямо състоянието ѝ, ако страната остане в ЕС. Ако обаче достъпът на Великобритания до останалите 27 страни членки на ЕС подлежи на правилата на Световната търговска организация, това ще струва на страната ръст от 4,5%.

МВФ не е разгледал икономическото влияние при сценарий, в който излизането на Великобритания от ЕС се проточи и несигурността продължи поне година, казва Лагард, но политическата криза в резултат на вота може да направи подобни развития много вероятни.

„Имаме ли прогноза и сценарий за продължителна несигурност, абсолютна липса на яснота, незадействане на Член 50, нещата да останат неопределени за дълъг период от време? Не, нямаме. Съмняваме се, че това ще бъде устойчиво политически, геополитически“, допълва тя.

Тази несигурност ще премине през глобалната икономика и ще принуди фонда да даде старт на някои креативни свои подходи. По отношение на актуализираните прогнози на МВФ, които трябва да бъдат представени на 19 юли, Лагард казва, че организацията иска да представи множество възможни сценарии за глобалната икономика в зависимост от резултата от разговорите около Brexit, което е напълно различно от обикновения формат на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още